Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Miért érezzük rosszul magunkat Magyarországon? I.

2010.03.13. 10:15 | antal.daniel | 13 komment

Címkék: kutatás gazdaság magyarország boldogság portfolioblogger

Nem fogok elkezdeni népszerű pszichológiai posztokat írni, de összegyűjtöttem, amit a közgazdászok mint társadalomtudósok erről írogattak, mértek, és a szemem elé került.

 

Egy elég régi, de igazgalmas, és hamarosan megismételendő kutatás megmutatta, hogy az egész világon a magyarok a legboldogtalanabbak a jövedelmükhöz képest, pedig ráadásul világviszonyban viszonylag gazdagok is vagyunk. A kutatás felvételekor a szlovákok, horvátok, törökök, lengyelek, kínaiak, pakisztániak, brazilok, indiaiak, ghánaiak, dominikaiak, kolumbiaiak, mexikóiak nálunk boldogabb, de szegényebb népek voltak. Bár általában igaz, hogy az anyagi jólét és a boldogság között szoros összefüggés van, minél gazdagabb egy nemzet, annál kevesebbet ad hozzá a boldogság-érzethez a jólét. A jövedelmükhöz képest a legkevésbé boldogok a saját jövedelmi szintjükön a magyarok, más szinteken az amerikaiak, osztrákok, nyugat- és kelet-németek, portugálok, szlovének, románok, oroszok, fehéroroszok és moldávok. Nem is mernék következtetést levonni azon túl, hogy Magyarország súlyos gazdasági válsága ellenére talán ennél is súlyosabb társadalmi válságban van. (A jövedelmükhöz képest a legboldogabbak: az izlandiak, hollandok, észak-írek és írek, puerto ricoiak, kolumbiaiak, fülöp-szigetiek, ghánaiak, nigériaiak és bangladeshiek). Bár a kutatás régi, Európában azóta is csak a bolgárokkal és az oroszokkal versenyzünk boldogtalanságban.

A magyar gondolkodásra nem csak az anyagi elégedetlenség, de a nagyon rövidtávú haszonkeresés is jellmező (talán ezért is adósodott el társadalmunk ilyen krónikusan). Egy kutatásban 17,000 középvezetőt kérdeztek arról, hogy mennyire értenek egyezet ezzel az állítással: "Több embernek kéne inkább a mának, mint a jövőnek élnie", illetve azzal, hogy "Több ember él a mának, mint a jövőnek". A világon a legjobban az orosz, argentín, lengyel és magyar menedzserek értettek ezzel egyet. Európa és a világ legversenyképesebb gazdaságaiban (Dánia, Ausztria, Hollandia, Svájc, Malajzia és Szingapúr) viszont az emberek pont fordítva gondolkodnak.

Adrian G. White, a University of Leicester tudósa azt kutatja, hogy az emberek mitől és hol érzik magukat szubjektíven, a saját szempontjukból jól. Ő is bemutatja a jövedelem és az elégedettség általános, de nem mindent magyarázó kapcsolatát.

Az Economist Intelligence Unit egy buddhista milliárdos felkérésére elkészítette az egyes országok békességének rangsorolását. A pontszámok azt tükrözik, hogy az adott ország táradalma mennyire él békében önmagával és a világgal:  békésen gyakorolják-e a hatalmat, mennyien vannak fegyverben, hányszor fordulnak a polgárok egymás ellen,és milyen gyakran élnek a kényszerítés, például a bebörtönzés alkalmazásával. Magyarország az EU tagállamokhoz hasonlóan a világ legbékésebb országai közé tartozott 2006. körül, bár az első helyen álló, legbékésebb Norvégia mellett megelőzött bennünket a szomszédos Ausztria, társadalmi átmenetet másfél évtizeddel korábban kezdő Portugália, illetve a volt szocialista ország közül nálunk sikeresebben fejlődő Csehország, Szlovénia és Szlovákia is. Mondanom sem kell, hogy az elmúlt években sokat csúsztunk lefelé, a világ 18. helyéről a 27. helyre, és olyan országok előztek bennünket meg, mint Urugay, Malaysia vagy Omán.

Nekem az a véleményem, hogy a globalizáció és a kapitalizmus korszakában akkor lehetünk boldogabbak, ha sokkal jobb, a világra nyitottabb, és több bizalmat, együttműködési lehetőséget teremtő jogi, társadalmi normákat igyekszünk megteremteni és követni, és jobb gazdasági intézményeket hozunk létre.

Frissítés: A rosszul importált url-ek javítva, mindenkitől elnézést, aki nem talált egy linken valamit meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr731836148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blc27 2010.03.13. 15:08:31

"szomszédos Ausztrália"???

is 2010.03.13. 16:12:58

csapjuk fel az újságokat 2006 és 2010 között, és szemezgessük a hergelő, dühítő, indulatokat gerjesztő mondatokat. nyelvtanilag és szemantikusan. ki fog jönni, hogy ki mit tett ezért.

a szinkronikus mellett nem árt a diakronikus részt is odírni, már 500 éve is ilyen volt a magyar. soha, sehol nem született olyan írás, se külföldiektől, se magya nagyjainktól, hogy 'a magyar békés, kooperatív nép, együtt építi országát'. pont ez az utolsó 4 év még az átlagot is jóval alulmúlja, és a FIDESZ a Jobbikon keresztül szépen belesétált a maga állított csapdába...

Lordofearth 2010.03.13. 20:16:52

Jujjuj, én már 2 éves korom óta rosszul érzem magam ebben "az országban", ennek már 53 éve..és 55 évesen azt mondhatom, ennél nagyobb gané hely nem nagyon van a világon. 500 éve?...Mátyás óta így van.....azóta nem született egyetlen "nagy magyar", csak annak látszó.....a magyarok nem örök vesztesek, hanem sötét agyú, szervezetlen csűrhe, aki nem akar az országért semmit tenni, de az anyját is megölné 1 FT-ért...ez egy gyenge lábakon álló tömeg, akiknek semmi se jó, ill. nem úgy jó, ahogyan ők gondolják.....
A politka?..itt csak bűnözők vannak politikusi "álca mögé" rejtőzködve..gané egy hely...

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.03.13. 23:44:51

Azért nem kellene a magyarságra degradáló megjegyzéseket tenni - még akkor is, ha nem vagyunk csúcsformában. Szerintem ezek a számok érdemesek a vitára, nem viccesek.

casablanca2 2010.03.14. 13:33:22

Az a véleményem,hogy aki Magyarországon rosszul érzi magát - az a világon bárhol is rosszul érezné magát - mert magában (magunkban) hordozza (hordozzuk) az összes működési zavart,rossz hozzáállást,ami ezt a rossz érzést okozza.
Ezenkívül - nem volna szabad meghallani azt a sok romboló,negatív hírt, gondolatot, tudósítást,nyavalygást amely elől - valóban nehéz elmenekülni - de ha már meghallgatjuk,legyen módszerünk arra,hogy közömbösítsük ezeket.
Azt gondolom,hogy végül is rajtunk múlik.
Ettől még persze észre kell venni,ha segíteni tudunk valahol - segítsünk,ahogy tellik tőlünk.
Tartsunk rendet magunk körül és magunkban - legyen működő értékrendünk - és ne a MÉDIA legyen ahonnan tanulunk - ha nincs.
NEM az ország a rossz.

"J" (törölt) 2010.03.14. 17:16:06

Üdvözletem!
Az okokat kell keresni, feltárni, melyekre noha megoldás egykönnyen nem születhet, mégis, saját magunkban elültethetjük a változás magvait.
Először is szemléltetésül kiragadok egy fél mondatot:
"A magyar gondolkodásra nem csak az anyagi elégedetlenség, de a nagyon rövidtávú haszonkeresés is jellmező."
Való igaz ilyenek vagyunk, azonban ez a tény a társadalmi kauzalitásban az okozatokhoz sorolható.
A magyarság tekintélyelvű, egy olyan elavult kasztrendszert tart fent, amelyben az emberek egymást felszínes módon a külsőségeken keresztül ítélik meg. Ha egyszer majd fordul a kocka és az emberi értékek kerülnek előtérbe a szélsőségesen anyagias hozzáállással szemben, akkor kezdődhet el a változás, pozitív irányba.
"J"

vakapad 2010.03.14. 20:03:48

@Lordofearth:

Ezzel a hozzászólással totális igazolást nyertek a blogíró bejegyzésébe foglalt megállapítások. Ahogy a többi blogban hozzászólók szintúgy megerősítik a megállapításokat, pedig nem a hetvenéves Mari néni szokott beírni a faluvégi gyors internetjéről.

casablanca2 2010.03.15. 16:51:29

Ha a gyereked bármilyen is - megvéded.
Ez az ország a hazád - bármilyen is -legalább ne köpd le.
Valahogy ez itthon mintha divattá válna - jó néhány országban megfordultam,de ezt sehol sem tapasztaltam - hazai specialitás.
Régóta helyezzük magunkat alacsonyabbra,mint a "nagy" népek - lehet,hogy valóban lejjebb a helyünk,de egy dologban nehéz bennünket túldobni: abban, hogy Európa közepén (ebben a jó nagy útkereszteződésben,ahol évszázadok óta mindenki lökdös bennünket,aki erre jár) még itt vagyunk.
Sok nép már csak történelem - Magyarország létezik.Az "alkalmazkodás" a mi tudományunk.Csak egy példa:míg a török volt az úr az országban és nem ette a disznóhúst,a marha és a birkatenyésztés mélyen lecsökkent és a sertésállomány hatalmasra nőtt.
Most nincs az országban ellenség - magunk között kezdjük el keresni azt -kreálunk,ha nincs,mert szükségünk van ellenségre.
Mostanság az a gond,hogy szabaddá váltunk.Nem kell "alkalmazkodni" - sőt elvárja a világ tőlünk az önállóságot - és ez szokatlan.
Még tanuljuk,nem tudjuk (honnan is tudnánk),az előző generációk nem hitelképesek - sok a hiba.
Türelem. (na,ez az amiből kevés van manapság...)

piir (törölt) 2010.03.16. 08:35:13

Az első link alatt nincs semmi, pedig az érdekelne leginkább.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.03.16. 11:11:16

Boguslawski - Elnézést kérek, az egész blog importált, és úgy látszik, néhány cím nem sikerült. antaldaniel.blog.hu/2007/03/30/boldogsag_es_anyagi_jolet

nt1955 2010.04.17. 03:49:06

@casablanca2: Ma meg nincs már meg a renszerváltás előtti 10 milliós sertés állományunk sem! Van 3 millió sertés!
A húskombinátjaink nem vágnak, lengyel és dán hús dolgoznak fel!...
Kik az előző generációk?
Mi az, hogy"nem hitelképesek?"
Én azt gondolom, 1945-ben ez a nép megmutatta mire képes, amikor újjá építették szüleink az országot. Aztán jött 1989, s ez a nép megmutatta, hogyan kell lerombolnia saját országát. Kiböjtölte, kiéhezte, kinyomorogta az 1945-1989 közötti időszakot, most pedig társadalmi szinten nyomorog.Cinikus leszek! Éljen a szabadság!

nt1955 2010.04.17. 04:00:23

@Lordofearth: Ez azért túlzás!
Legfeljebb nem értünk még meg a demokráciára!
De mitől is értünk volna be? (mint a gyümölcs)
Nézzük:
1914-1918. I. VH.
1918. Őszirózsás forradalom
1919. Tanácsköztársaság
1920. Fehér terror
1924-1938. Konszolidált időszak a maga sajátosságaival, negatívumaival, de pl. a Klebersberg Kúno féle oktatáspolitika, pl. legyen 5 km-enként tanyasi népiskola, - megvalósult, stb.
1938-tól felkészülésünk a háborúra, belépés, vereség.
1945-1948. Újjáépítés, 48 a fordulat éve!
1961. A mg. átszervezésének befejezése. S életkoromból fakad, innentől már én is emlékezem a dolgokra! (55 éves vagyok)
" A szabadság: Felismert szükségszerűség!" (Engels)
Ez kellett, Hát megkaptuk!

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.04.17. 10:51:58

nt1955 Háromszor elküldött hozzászólásai gyomlálva, valamint egy személyeskedő, ál-bizalmaskodó és teljesen off topic máv-os megjegyzés törölve. Van a blogon elég hely a vasutas megjegyzéseknek. Ha valaki személyesen ismer, és személyes problémáját akarja közölni, adja meg a teljes nevét.
süti beállítások módosítása