Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Komment: a magyar gazdaság egyedül maradt?

2010.05.25. 10:14 | antal.daniel | 5 komment

Címkék: gazdaság magyarország visegrád v4 portfolioblogger

A portfolio.hu kiváló, ábrával illusztrált cikke szerint Magyarország a maga útját jára a a gazdasági világválsággal együtt járó költségvetési válságkezelésben (Magyarország egyedül maradt az Unióban). A pontos részletek nélkül egy hosszabb és alaposabb elemzés alapján ezt a képet árnyalni lehet.

A portfolio.hu ábrája azt mutatja meg, hogy miként igazították ki a költségvetésüket az EU tagjai 2007-2009. között. Az ábra majdnem helyesen mutatja be, hogy Magyarország különleges politikát folytatot, bár azt nem veszi figyelembe, hogy az egyes országok eltérő pillanatban kerültek be és ki a válságból.

Ezzel szemben az EU összes hivatalos gazdaságpolitikai célszámát és indikátorát vizsgálva (ide értve a négy maastricthi célszámot és a tizenhárom fő lisszaboni indikátort) tíz év adatait elemezve igyekeztük Magyarországot elhelyezni különféle csoportosulásokban egy, a Visegrad Review számára készült elemzésben. Bennünket az érdekelt, hogy Magyarország természetesen tagja-e a visegrádi csoportnak, illetve a visegrádi csoport gazdasági és gazdaságpolitikai koherenciája nő vagy csökken?

A jóval részletesebb elemzésünk részben megerősítette a portfolio.hu elemzését abban a tekintetben, hogy az alapvető fiskális és monetáris politika szempontjából Magyarország eltávolodott a visegrádi országoktól (amelyek egyébként sem alkottak ilyen szempontból egységet) és 2008-ra Görögországgal alkottunk egy csoport. Magyarország hamarabb került az IMF-EU mentőövbe, és kisebb deficittel, ezért valószínűleg ma már egyedül sodródunk a görögök nélkül. Egy gazdaság és a gazdaságpolitika nem csak a kormányzat politikájából és költéséből áll. A tágabb és hosszú távú lisszaboni indikátorokat is figyelembe véve Magyarország egy relatíve stabil visegrádi országcsoporthoz tartozik, illetve attól dél felé sodródik, és nagyon hasonlít Horvátországhoz, Szlovákiához, Lengyelországhoz és Litvániához. Vagyis még teljesen nem úsztunk el, de az biztos, hogy az eddigi kormányzati lépések nem a saját régiónk felé vittek bennünket.

Úgy gondolom, hogy a hasonló politikai és társadalmi folyamatok miatt meglehetősen hasonlóan viselkedtünk, mint a görögök, de szerencsére az adósságállományunk még nem tart ott, mint az övék. A gazdaságunk szerkezete és a gazdaságpolitikánk viszont egyelőre még a Közép-Kelet-Európához és a Nyugat-Balkánhoz, nem a Dél-Balkánhoz áll közelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr22029555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pendemonda 2010.05.27. 13:07:17

Szerintem a magyarázat ehhez az ábrához egy tetszetős, de tartalmilag elég szerencsétlen keveredése a geográfiának (észak, dél, V4), és az uralkodó gazdaságpolitikák következményeinek. Abban egyet lehet érteni, hogy a közép-európai országokban van némi homogenitás, ami nagyjából az átmenetiséggel írható le a legjobban. Két egymást követő év költségvetési egyenleg-elmozdulásának azonban -már csak az időtáv miatt is - kevés köze van strukturális homogenitáshoz, különösen akkor, ha a földrajzi közelségek mellett/miatt éppen az átmenetiség (ideiglenesség) a homogenitás alapja.
Az ábra a gazdasági behaviorizmus szemléltetésének példája: saját hibákra adott kényszerkorrekció (MO), keynesiánus klasszikus válaszok (majdnem mindenki), a főként baloldali vezetésű országokban erősödő gazdasági populizmus (SK), illetve a rövidlátás. Az aktuális viselkedés mellett a csoportképzés másik tényezője a kiindulópont - azonban csoporthomogenitásról a közép-európaiknál itt sem beszélhetünk, mert az elmúlt évtizedek a növekvő gazdasági-gazdaságpolitikai önállóságról szóltak - ezekből alakul idővel a viselkedési kultúra. A cseheket a múlt mellett a méret miatt is érdemes benchmarkként tekinteni, de csökkent/elveszett a benchmarkolás lehetősége Lengyelországgal (stabil, nagy méretű belső piac), sosem volt meg Horvátországgal (turisztikai dominancia), "megnyertük viszont Görögországot és Portugáliát (méret, EU-csatlakozási sikeresség). Méltatlanul "szokott" kimaradni Ausztria,Svájc, Belgium, Hollandia, valószínűleg azért, mert nem trendi, kishitűek vagyunk a saját képességeinkkel kapcsolatban és, lusták vagyunk a részletekbe menően vizsgálódni afelől, hogy nekik meg ugyan miért megy?

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.05.29. 00:27:58

Valóban tetszetős az ábra, de tulajdonképpen tényleg nem sokat mondó - inkább gondolatot provokáló ábrázolás mint megvilágító erejű. (Én nem is készítettem volna ilyet).

Egyáltalán nem látom sem logikusnak ,sem tényszerűnek azt a megállapítást, hogy a horvát gazdaság annyira különböző volna a miénktől (én éppen nagyon hasonlónak látom), a Portugáliával való hasonlóság és különbözőség pedig szerintem egyszerűen egy érdekes kérdés.

Számomra a legfontosabb benchmark a tényleg méltatlanul hanyagolt Ausztria, egyrészt, mert 400 évig közös államiságunk volt, és ezért szinte mindent csinálhatnánk / csinálhattunk volna úgy, mint ők, mégis ők a világ 10. leggazdagabb országa és nem mi.

nt1955 2010.05.30. 06:38:21

@antal.daniel: Ezen az ausztiai példán elgondolkodtam!...
Idegenforgalom: Ami ott télen a hegyek, azok itt nálunk télen - nyáron, mindig: a gyógyvíz!
Ott működik a grázi, a klagenfurti, a bécsi, stb repülőtér, itt félbe maradt a szegedi, a békéscsabai, a foktői, a többi....
Itt elindult a gyógyvíz program, majd: leállt!....
Ott minden pici talpaltnyi földön mezőgadsasági termelés, állattenyésztés, itt EU hűség, azaz eredősítés, szőlő kivágás, állatállomány 10 millióról 2,7 millióra visszafejlesztése!...
A volt Monarcia volt országai között volt egy természetes (?) munkamegosztás. A visegrádi országok közül pedig éppen Ausztria maradt ki...
Lengyelországgal kell(ene) egymást segítve favorizálnunk a gazdaságaink együttműködését!
Valljuk be, mindkét országban megvan az a természetes elkötelezettség a másik iránt, minden szinten, hogy velük lehetne, együtt, közösen, ... s nem sok kis országgal. Lengyelország egy piac! Győztes ország!
A lengyel szavazók az USA-ban is szavazók!....Erőt jelentenek!
Ausztria példának nagyon jó, de nem tekintenek partnernek bennünket! Ezt azért be kell látnunk!...De követendő példának kiváló!...
süti beállítások módosítása