Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Német-lengyel-cseh euronyugdíj-koalíció

2010.12.13. 14:36 | antal.daniel | 3 komment

Címkék: eu csehország nyugdíj gazdaságpolitika lengyelország portfolioblogger föderalista

Miközben idehaza a "nyugdíjreformunk reformjáról" folyt a "vita", az európai médiában két igen fontos kapcsolódó hír is felröppent: egyrészt, hogy Lengyelország megállapodott a magánpénztárakra nézve kedvező maastrichti kritérium-értelmezésben, illetve Merkel meghívta a cseheket és a lengyeleket az eurózónába, ahol a nyugdíjasok pár év múlva euróban kaphatják meg járandóságukat.

Az utóbbi hír szorosan kapcsolódik az egyre bonyolultabbá váló, és egyre élénkülő európai nyugdíjvitában, mivel Necas cseh miniszterelnök részben éppen a cseh nyugdíjrendszer problémáival hárítta a német közeledés. Csehország egyike azoknak az euró-szkeptikus államoknak, amelyek, ha akarták volna, már bevezethették volna az eurót, de nem tették. A német közeledés feléjük logikus, hiszen Németország Csehországhoz (és a már bent lévő Szlovákiához) hasonlóan szigorúbb euróövezeti szabályokat szeretne elérni. Lengyelország pedig az elmúlt hónapokban következetesen összekötötte a nyugdíj-elszámolási vitát az eurózóna jövőre megújítandó stabilitási és növekedési paktumával.

Pár hete azt írtam a komment.hu-n, hogy Magyarország és Bulgária a magánpénztári vagyonok részleges államosításával egy patthelyzetben lévő európai vitát rendezhet át.

Ha Magyarország és Bulgária (illetve esetleges követőik) egyfajta ellenreakciót váltanak ki az eurózónában, amelynek tagjai éppen most fizettek az írek bankbetétjei és a görögök nyugdíja után, akkor éppen egy a kormányaink szándékaival ellentétes irányú európai nyugdíjreform hivatkozási alapjává válhatunk.

Egyre több jel mutat arra, hogy ez sikerült. Miközben az eurózóna szigorúbb tagjai egyáltalán nem akarnak közösködni azokkal a tagállamokkal, akiknek nincsen nyugdíj-előtakarékossági alapjuk, azok, akik megtartják, nagyobb költségvetési mozgásteret kaphatnak, és nem mellesleg így "kedvezménnyel" vezethetik be az eurót.

A dolgok jelen állása szerint 2015-ben Lengyelországnak és Csehországnak (ha úgy akarja) lehetnek magánpénztárai és eurói is, Magyarországnak pedig valószínűleg egyik sem lesz. Bár, ahogy pont a csehek sokat mondják, az eurózónának is megvannak a maga hibái, azért a forintzóna sem egy leányálom: a magyar cégeknek minden hitelre öt százalékkal magasabb országkockázati felárat kell fizetniük, mint a szlovák versenytársaiknak, és a szlovákok előnye fokozódik.Ráadásul a cseh és a lengyel nyugdíj a szlovákhoz hasonlóan euróban lesz megfizetve.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr922513093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.12.13. 16:51:04

bizony, ez az 5% kulonbseg ez nagyon kemeny. ettol kellene az egesz sajtonak hangosnak lenni, minden nap. ez kb. 1000 milliard forint evente, pont 3 ev alatt zabalja fel a magannyugdijpenztarat.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.12.13. 22:40:00

A két dolog nagyon szorosan összefügg.

mig8 (törölt) 2010.12.17. 06:38:05

Érdemes lenne erre a kérdésre a most következő félév alatt többször visszatérni. Mi leszünk az unió soros elnökei, sokkal hatékonyabb eszközeink lesznek az érdekeink érvényesítésére. Érdemes ezt annak fényében nézni, hogy utánunk Lengyelország jön, aki egyrészt gyökeresen eltérő nézeteket vall nyugdíjügyben, másrészt már javában folytatunk egyeztető tárgyalásokat velük, hogy a két elnökség ne külön ügyekről szóljon. Ez egyébként óriási lehetőség.
süti beállítások módosítása