Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

A magyarok a mának élnek?

2007.07.28. 21:54 | antal.daniel | 4 komment

Címkék: köztársaság versenyképesség egypillanat

Az Edukált kommunikációs blogról juttam a Harvard Business Online oldalán olvasható Forward-thinking Culture (Jövőorientált kultúrák) cikkre. Egy kutatás azt a nem túl meglepő tényt hozta ki eredményül, hogy azok az országok, ahol a vállalati menedzserek szerint az emberek cselekedeteit kevésbé a ma, és inkább a holnap határozza meg, versenyképesebbek. 17,000 középvezetőt kérdeztek arról, hogy mennyire ért egyezet ezzel az állítással: "Több embernek kéne inkább a mának, mint a jövőnek élnie", illetve azzal, hogy "Több ember él a mának, mint a jövőnek". A világon a legjobban az orosz, argentín, lengyel és magyar menedzserek értettek ezzel egyet. Európa és a világ legversenyképesebb gazdaságaiban (Dánia, Ausztria, Hollandia, Svájc, Malajzia és Szingapúr) viszont az emberek pont fordítva gondolkodnak.

Szokás szerint egy kicsit átalakítottam az ábrát, hogy Magyarországot jobban el lehessen helyezni. A bal felső négyzetben senki nincs - nincsen nálunk kevésbé jövő-orientált és versenyképesebb nemzet. A jobb felső négyzetben nálunk versenyképesebb és jövő-orientáltabb országok találhatók. A bal alsó négyzetben a jövővel még nálunk is kevesebbet törödő oroszok, argentínok és lengyelek, akik nálunk kevésbé is állják meg a helyüket a világpiacon. A jobb alsó négyzetben a nálunk kevésbé versenyképes, de jövőorintáltabb országok láthatók.

Összességében nem állunk rosszul, hiszen senki nem szerepel jobban nálunk, aki olyan keveset foglalkozik a jövőjével, mint mi. De az európai nemzetek közül mindenki többre viszi, aki gondol a jövőjére.

Kapcsolódó bejegyzések: A magyar közvélemény és a klímaváltozás és Pokoli meleg van Magyarországon; Boldogság és anyagi jólét és Nemzetek versenyképessége; A legrosszabbul működő államok és Globális Béke Index és végül az elöregedés és a versenyképesség viszonya.

Kísérlet: A jobb oldalon lehet szavazni a cikkben feltett kérdésre!

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr381709404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2007.07.28. 21:54:00

Pató Pál: Szerintem az a felmérés arról szól, hogy bárki otthagyja a munkahelyét 5%-kal magasbb béréért, sok vállalkozó termékfejlesztés helyett pályázatot ír, részvény helyett bankbetétbe rakjuk a pénzünket. Nem tudom mit ér ott a hét éves gazdasági stratégia, ahol egy munkáltató sem tud hét éves karrierstratégiát kínálni a dolgozóinak.

Redmedve: Ha nem vezetőket kérdeznénk, szerintem hasonló arányokat kapnánk. Igen, pesszimisták vagyunk, és ez nem használ a teljesítményünknek...

Pató Pál 2007.07.28. 21:54:00

Ja és több, külföldre v. külföldön dolgozó sikeres magyar cégtől is hallottam, hogy ha itthon sikeres vagy, akkor kint biztos, hogy az leszel.
Tehát ha el lehetne érni, hogy jobban kalkuláljanak a magyarok a jövőjükkel, akkor rögtön az élmezőnybe kerülhetne Mo.
Persze nyilván nem csak ez a két tényező van. Számít a befektetett munkaidő, az állami/gazdasági szabályrendszer keménysége/bürokráciája vagy például a természeti kincsek/erőforrások birtoklása is.

Pató Pál 2007.07.28. 21:54:00

Levonható az a következtetés, hogy Magyarországon nem a versenyképesség növelésére kellene koncentrálni, mert az megvan, hanem kiszámítató és motiváló jövőképet kell adni?
Pl. egy 7 éves gazdasági stratégiával vagy hosszútávú programokkal és távlati célokkal (Olimpia stb.).

redmedve 2007.07.28. 21:54:00

Szerintem - mindentől függetlenül - rosszak a kérdések :) Az embereket kéne megkérdezni, és nem ilyen konkrétan. A magyarok pedig elég pesszimista beállítottságúak, és mindenre pesszimistán válaszolnak. Elég gyakran alaptalanul, és magu(n)kat alábecsülve.
süti beállítások módosítása