Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Elöregedés és versenyképesség

2007.07.07. 16:29 | antal.daniel | Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság magyarország versenyképesség demográfia

Valami lehet abban, hogy az elöregedő társadalmak egyre jobban rá lesznek utalva az export-orientációra, vagyis versenyképessé kell válniuk a világpiacon. Az alábbi ábrán az egyes országok medián életkora (a tipikus lakos életkora) található a vízszintes tengelyen és a Világgazdasági Fórum versenyképességi indexe a függőleges tengelyen.

Nagyon logikusnak tűnik, hogy egy idősödő társadalom külföldön keressen jövedelmet magának, ahogy a belföldi fogyasztás ereje csökken. Az is nagyon logikusnak tűnik, hogy tapasztalt és érett munkaerőre van szükség ahhoz, hogy az ember keresni tudjon a világpiacon. Ha ezek az intuícióim igazak, akkor azok a nemzetek lesznek bajban a jövőben, amelyek úgy öregednek el, hogy nem válnak versenyképessé a világpiacon. Vagyis a népesség átlagos korának növekedése akkor nem okoz gondot, ha az emberek tovább dolgoznak, és folyamatosan fejlődnek az életük során. Ez lehet a nyugdíjrendszer stabilitásának is az egyik alapja a Világbank szerint.


Magyarországot a bekarikázott narancs pötty jezi az általam készített ábrán. A térkép északnyugati sarkában vagyunk: az átlagnál versenyképesebbek, de idősebbek is. Az északkeleti sarokban lévő országoknak van a legjobb esélye arra, hogy a világpiacon erősítsék a pozícióikat: már most is nagyon versenyképesek, de a lakosságuk még nagyon fiatal. Ide tartozik India, az Egyesült Arab Emírségek vagy Malajzia. A dél-keleti blokkban olyan országok vannak, ahol a tipikus lakó gyakran tinédzser. Ezek az országok nem versenyképesek a világpiacon, igaz, egyelőre jelentős belső keresletnövekedéssel számolhatnak. A demográfiai helyzetük néha a miénkhez képest fordítottan aggasztó: az aktív korúak halandósága nagyon magas, elsősorban az AIDS járvány miatt. Ebben a csoport szinte csak a Szaharától Délre lévő afrikai országok tartoznak. Az elöregedés szempontjából a délnyugati blokk országai vannak gondban: ezeknek az országoknak úgy öregedett el a társadalma, hogy a világpiacról nem tudják bevételeiket pótolni. Az ilyen országokat többnyire elhagyják az emberek, és a hazautalt pénzekből élnek a maradók. A Balkán országai, Örményország és Uruguay tartozik ide.

Magyarország nincsen ilyen tragikus helyzetben, de még le is csúszhat eddig. Thaiföld, India, Kuvait és Omán hozzánk hasonlóan versenyképes, de a tipikus lakosuk néha húsz évvel fiatal a tipikus magyarnál! Ugyanakkor a mi "korcsoportunkban" lehet igazán kibontakozni: a csehek hasonló demográfiai helyzetben valamivel versenyképesebbek nálunk, de a világ legversenyképesebb országai közé tartozó Hong Kong, Dánia és Svájc is a miénkhez nagyon hasonló tipikus korú ország. Ezen az ábrán úgy néz ki, hogy a Balkán és Skandinávia között kell választanunk - valószínűleg gazdaság- és társadalompolitikai eszközökben. Ehhez biztos, hogy nyitott szemléletre lesz szükség. In English. További elemzés: Many Eyes Chart. További elemzés angolul: fiatal és versenyképes nemzetek, öregedő és versenyképtelen nemzetek.

Folytatás: Elöregedő nemzetek versenyképessége az olimpián

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr251709394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása