Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Hol nő a világ energiatermelése?

2010.07.10. 14:24 | antal.daniel | 2 komment

Címkék: energia termelés portfolioblogger egypillanat

Az energia a huszonegyedik század egyik legfontosabb stratégiai eszköze. Az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy 2007-1998. hol nőtt és csökkent a világ primer energiatermelése, ideértve a tüzelőanyagok bányászatát és az áramtermelést is. A kék (csökkenő) zóna elgondolkodtató: hazánk környéke, Dél-Európa, a Közel-Kelet, az USA. A legnagyobbb növekedést a volt Szovjetunió, különösöen Közép-Ázsia, és néhány afrikai és latin-amerikai központ könyvelhette el.

Bec919a2-8c1c-11df-8ded-000255111976A világ energiatermelésének növekedése 10 év alatt

Úgy gondolom, hogy az ábra elgondolkodtató. A meleg szinek erőnyerő pozícióban vannak, a hidegek pedig növekvő importra fognak szorulni. Régiónk különleges helyzetben van: vagy jelentős magán- és állami beruházásokat eszközöl az energiatermelésbe, vagy sokkal alaposabban integrálódik azokkal a régiókkal, akiknek növekvő a termelésük. Ez az EU piacaiba történő jobb integrálódást, vagy a volt Szovjetúnió, Közép-Ázsia és az arab országok felé történő nyitást tesz szükségessé.

Nem gondolom, hogy a világgal békében lévő országnak feltétlenül bányásznia és termelnie kell az enerigát, de ha erre nem képes, akkor nagyon jó külkapcsolatokat kell ápoljon.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr112142850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.07.12. 13:03:30

eleg zavaros az abra, mert nem mondja meg, hogy szazalekrol beszel-e, es hogy ev/ev alapon, vagy 2007/1998 alapon kell ertenie-e. mindenesetre a szlovak 0,197-et ugy ertelmezve, hogy 10 ev alatt 19,7%-kal nott az energiatermeles eleg erdekes kovetkeztetesekre jutunk. pl, hogy Szlovakia a vizieromu miatt ugrott ennyit, ha mi is megepitjuk, most mi is nonenk. masreszt mi majd kibovitjuk Paksot, abban az evtizedben meg mi ugrunk 20%-ot, es ok maradnak helyben.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.07.18. 23:55:19

Az értékek azt mutatjájk meg, hogy hányszorosára nőtt a termelés az 1998. évi adatnak. (A bősi erőmű már ezelőtt megépült és üzembe lett állítva). Egyébként szerintem érdemes azon elgondolkodni, hogy Szlovákia miért épített vízierőművet (és atomerőművet), vagy Magyarországon fog-e atomerőmű épülni. De mivel ezek kis országok, a nem igazán változtatják meg a geopolitikai erőviszonyokat, a szlovák-magyar erőműveknek inkább csak regionális jelentőségük van.
süti beállítások módosítása