Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Hogyan sikerült az áruszállítás liberalizációja?

2010.09.23. 18:17 | antal.daniel | 5 komment

Címkék: közlekedés gazdaság magyarország portfolioblogger

Ma bárki vehet egy teherautót, és vállalhat fuvart, és az uszály sem drága. Szinte hihetetlen, hogy harminc éve az EU-ban és az USA-ban is az egyik legszabályozottabb piac volt az áruszállítás. A szárazföldi közlekedés évszázadokon át stratégiai iparág volt, ahol nem volt verseny. Kutatásunk azt próbálja áttekinteni, hogyan sikerült Magyarországon és az EU-ban piacosítani az árufuvarozás, szállítmányozás és a rájuk épülő logisztikai szolgáltatások rendszerét.

Magyarországon 1982-ben engedélyezték a "maszek" fuvarozást, akkor jöttek létre az alternatív budapesti taxitársaságok és az első szállító magánvállalkozások. A rendszerváltás különös fintora volt, hogy a magyar magánkamionosok ugyankkor merészkedhettek a nemzetközi utakra, amikor a legtöbb nyugat-európai társuk számára is megnyítl a lehetőség - de egészen más politikai megfontolások alapján, és egészen más lehetőségekkel.  Igen nehéz piac ez: az elmúlt években legalább 3000 magyar közúti fuvarozó cég ment tönkre. A nyolcvanas években sok európai országban, így persze hazánkban összesen nem volt ezer tényleges piaci szereplő sem.

A vasút a legtöbb ember számára a MÁV-val egyenlő a mai napig, hiszen 1932. és 2005. között a trianoni békeszerződés miatt regionálisan fennmaradt GySEV kivételével csak ez az állami vállalat használta a magyar pályákat. Ma már a MÁV-nak nincsenek tehervonatai, és 2006. óta közel húsz hazai társaság kapott vasúti áruszállítási engedélyt. Az EU csatlakozást követően igen meredeken emelkedett a magyar sínek áruforgalma, aztán a lendület megtört. Mi volt ebből a tényleges növekedés, és mi esetleg statisztikai hiba? Hány vonatot jelentettek le kétszer a KSH-nak? Az Osztrák Államvasút piacot vett Magyarországon, piacot vitt el, vagy forgalmat hozott ide?

Az Európai Unió elvileg 2000-ben nyitotta meg teljesen a belvizi hajózást is, de valójában a mai napig a világháborúk előtt és után létrejött nemzetközi egyezmények szabályozzák az EU szabályaira majdnem fittyet hányva a folyami bárkák, uszályok közlekedését. A magyar EU elnökség egyik sikere lehetne, ha a budapesti székhelyű Duna Bizottság, és az még eléggé kidolgozatlan Duna Stratégia keretében az EU ténylegesen közös belvizi hajózási politikát tudna kidolgozni.

Miközben a MALÉV-et menetrendszerűen privatizáljuk és államosítjuk, Ferihegy lényegében egy magánkoncesszor kezében épül át, és hamarosan megnyitja azt a részlegét, amivel Budapest nagyobb mértékben bekapcsolódhat a légi árufuvarozásba. Ezen a piacon legfeljebb 20 jelentős játékos van világszerte, és egyáltalán nem triviális, hogy Budapest, Bécs, Pozsony között milyen a versenyhelyzet.

Bár a legtöbb közgazdasz és érdeklődő azt gondolja, hogy az árufuvarozási piac, és a ráépülő tevékenységek a piaci verseny alapján működnek, ez valójában egy igen új, és összességében még nem értékelt, elsősorban az Európai Unió által kezdeményezett , illetve az összeomló szocialista hiánygazdálkodáson alapuló közlekedéspolitika következménye.

Jelenleg azon dolgozunk kollégáimmal, hogy erről adjunk egy áttekintést egy tanulmány, műhelyviták, és statisztikai összehasonlítások segítségével. Akit érdekel a téma, írjon, illetve aki ismer érintett cégeket, vagy ilyen helyen dolgozzon, töltse ki valamelyik kérdőívünket és adja meg az elérhetőségét, hogy küljdünk az eredményekből. Kérdőíveinek a piaci szereplők számára kitölthetők online itt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr172318487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lengyeli 2010.09.24. 14:36:57

ez egyébként simán érdekes, hogy 3000 cég ment tönkre, miközben 1000 működik ténylegesen.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.09.24. 14:47:31

@lengyeli - Honnan lehet tudni, hogy 1000 működik ténylegesen? Én úgy látom, hogy közúti fuvarozó (aki ezt tekinti fő tevékenységének) úgy 5000-6000 vall be adót. A kiadott fuvarozói engedélyek száma 19 ezer körül van. Mi tekinthető ténylegesen működőnek? És mi az adat forrása? Tényleg nagyon édekel, mert szerintem ez egy nagyon nehezen felmérhető piac.

mig8 (törölt) 2010.09.24. 18:08:54

Nem lehet, hogy inkább arról van szó, mint a taxisoknál, hogy vannak fuvarozó cégek, akik a rendelést felveszik, ugyanakkor minden egyes sofőrnek vállalkozónak kell lennie? Így érthető lenne. A kiadott engedélyek száma a sofőrökre vonatkozik, az 5-6000 az egyes vállalkozókra (egy fuvarozónak általában van 1-2 váltótársa, ők alkotnak egy céget), míg az 1000 a ténylegesen fuvarszervező cégekre - szerintem.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.09.25. 14:38:12

@mig8 - a fuvarszervező cég és a fuvarozó cég nem ugyanaz. Szerintem fuvarszervező és szállítmányozó cég valóban kb. 1000 lehet a piacon, legalábbis papíron, de ezzel együtt szerintem a 3000 megszűnt vállalkozás ténylegesen megszűnt. Igaz, van, aki a hitelezői elöl menekült, és azonnal újat is indított, de a csökkenés nettó 3000 darab, vagyis mégis van 3000 olyan cég, aik az elmúlt években egy elég költséges engedélyt kiváltott, aztán "visszaadta" az ipart. Hacsak ezek a cégek nem egyesültek - aminek nem látom nyomát, akkor számomra nem értelmezhető az első hozzászólás.

mig8 (törölt) 2010.09.25. 21:59:02

@antal.daniel:

Egy picit azért hadd pontosítsam magamat. Nem tisztán fuvarszervező cégekről beszélek, hanem olyanokról, amelyek megalakulásuk elején rendelkeztek egy 1-2-3 autós törzsgárdával, majd amikor az üzlet felfutott, elkezdtek újabb sofőröket alkalmazni, de tőlük már megkövetelték az alvállalkozói státuszt, miközben azért maguk is továbbra is fuvaroztak. Így gyorsan - és főleg hatékonyan - tudtak reagálni a piaci változásokra (az alvállakozótól gyorsan meg lehet szabadulni).

De jó lenne tudni, hogy az a 3ezer megszűnt vállalkozás hogyan és miért szűnt meg? Bár persze a statisztikából ez nem mindig jöbn le. Arra gondolok, hogy az egyesülésen kívül azért még lehet más módja is annak, hogy vki megszünjön vállakozónak lenni, de mégis a piacon maradjon.
süti beállítások módosítása