Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Lost Images - (ön)cenzúra és bűnrészesség

2011.01.23. 23:26 | antal.daniel | Szólj hozzá!

Címkék: film bosznia hercegovina alapjogok

A hétvégén egyéni projektemhez kerestem anyagot, és akkor láttam ezt a félórás holland dokumentumfilmet. Arról szól, hogy az óvatos (ön)cenzúra a részigazság kompromisszumos bemutatásától hogyan jut el egy tömeggyilkosság bűnrészességéig. Sokat beszélünk manapság sajtószabadságról és cenzúráról. Hát itt egy nagyszerű film hozzá.

Nem szeretném a rövid, de tökéletesen dramatizált film poénjait lelőni. A film a cenzúra / öncenzúra hatásmechanizmusát mutatja be egy igen éles helyzetben, a srebrenicai tömeggyilkosságok helyszínén. Egy szerb újságíró az (állítólagos) katonai cenzúra hatására szelektálva mutatja be, hogy valami történik Srebrenicában. A nézőkben felsejlik egy tömeggyilkosság lehetősége, de legfeljebb tudat alatt érzékeli az inkrimináló képeket. Az eredeti adásanyag eltűnik. A háborús bűnőket vizsgáló bíróság szerint a master szalagba beletöröltek. Aztán előkerül egy másolat.

A nagy kérdés az, hogy a részigazságot publikáló újságíró a tömeggyilkosság felderítésében vagy éppen eltussolásában játszott mellékszerepet. A filmet itt lehet megnézni: 29 perc, megrázó, de nincsenek benne sokkoló képek. A durva az, amit a képeken éppen csak érzékelünk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr582608712

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A sajtószabadság vége? 2011.01.24. 12:51:36

Ténytár A “médiaalkotmánynak” nevezett törvény jelentősen átalakítja a magyar elektronikus médiumok rendszerét, változtat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása