Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Területi vita az Északi-sarkért

2007.08.14. 06:54 | antal.daniel | Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság világ klímaváltozás szuverenitás

Az idei év egyik nagy világpolitikai szenzációja volt, hogy a klímaváltozás minden értelemben a világpolitika egyik vezető témája lett: négy ország máris szuverenitási-vitába keveredett az utolsó senki földje, az Arktisz fölött. Ahogy fogy az északi-sark körül a jégsapka (lásd az elmúlt huszonnyolc év eredményét a képen), úgy válik egyre elérhetőbbé a hajózás kiterjesztése (Észak-nyugati Átjáró...) és a következő szén-dioxid-felszabadító nagy olajtartalék. A területi viták a világtörténelemben eddig ritkán oldódtak meg háború nélkül, főleg, ha olaj is volt a dologban. Állítólag 2050-től lehet az Északi-sark környékén profitot csinálni, és egy artkikus háború kellemetlenségei miatt ezúttal van esélye a diplomáciai megoldásnak is.

Az északi sarkért folyó versenybe eddig Oroszország és Norvégia, illetve Kanada és Dánia neveztek be, az Egyesült Államok pedig egyelőre semleges, ugyanis nem írt alá egy olyan nemzetközi egyezményt ami alapján a két párosnak különféle területi igényei lehetnek. A nevető ötödik egy új állam lehet a következő évtizedekben: az újra zöldülő Grönland. Link: Foreign Policy.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr821709423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása