Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

A V4 nem szabadkőműves páholy

2010.09.28. 23:17 | antal.daniel | 1 komment

Címkék: eu költségvetés mezőgazdaság portfolioblogger

A cseh miniszterelnök azt mondta az EU elnökének, hogy a visegrádi együttműködés nem egy szabadkőműves páholy. Erős mondat, de jó volna, ha legalább ennyire ütősen meg lehetne fogalmazni, hogy akkor micsoda? Lassan elkezdődik az EU 7 (vagy 5+5) éves költségvetésének a vitája, a csehek célkeresztjében az agrártámogatásokkal. Vajon közösen fogunk-e alkudni a visegárdi országokkal?

A tavaszi választásokon igencsak átrendeződött cseh politikai életben Petr Nečas hosszú ideje először vezet többségi kormányt, igaz, két (majdnem teljesen) új párttal koalícióban. Az Euractivnak adott interjújában sok szó esik a visegrádi négyek együttműködéséről, amelynek a költségvetési politikában és az energiapolitikában látja a legnagyobb esélyét.

Nos, kíváncsi vagyok, hogy meddig tart visegrádi szolidaritás a költségvetési kérdésekben, mondjuk, ha az agráriumra terelődik a szó, amelyben az ipari Csehország és Szlovákia nem, Lengyelország viszont nagyon, Magyarország pedgi közepesen érdekelt.

Ha egy marslakó eljönne megnézni a bolygónkat, és ránézne az uniós költségvetésének szerkezetére, és megpróbálna kitalálni valamit az Unióról, azt a véleményt alkotná, hogy az Európai Unió egy 19. századi agrárgazdaság. Meg vagyok róla győződve, hogy nem akarjuk, hogy az legyen. Sokkal több forrást kellene fordítanunk az EU globális versenyképességének növelésére, így a K+F, az innováció, az oktatás támogatására, de a közlekedési, távközlési, internetes és egyéb infrastruktúra kiépítésére is.

Azt hiszem, hogy a visegrádi négyek egyik első töréstesztje az agrárköltségvetés kapcsán fog eljönni. Vajon mind a négy közép-európai ország egyformán lelkesen csökkentené azokat az EU-agrártámogatásokat, amelyeket elvileg a következő költségvetési ciklustól kapnánk egyenjogú szinten?

Itt olvasható az interjú. Téteket, véleményeket a kommentek között lehet tenni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr942330967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.09.29. 06:43:21

jó lenne tudni, hogy vajon mire gondolhatott a cseh miniszterelnök?

Első körben azt gondolom, hogy lesz némi egyetértés a V4 országok körében. De az ördög a részletekben lakozik.

Az biztos, hogy Mo és Lo nagyon egymásra fognak találni. Ha kicsit szélesebben tekintjük, akkor még Románia és Bulgária is mellénkáll, hisz a mg szerepe náluk is jelentős. Ezen kívül megnyerhető még Spanyolország, Olaszország is, mivel náluk is jelentős a mg támogatása.
süti beállítások módosítása