Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

A vasútfejlesztési pénzekre szövetkeztek

2010.06.09. 18:13 | antal.daniel | 3 komment

Címkék: vasút versenypolitika

Magyarországi vasútvonalak, vasúti vonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárások kapcsán kötött előzetes megállapodások miatt 7,178 milliárd forintos bírságot kapott négy magyar cég a Gazdasági Versenyhivataltól. Az adófizetők pénzén fenntartott vasút fejlesztési pénzeit abban az időben szerezték meg így a vállalkozók, amikor egy másik ügy szerint a MÁV mindent megtett azért, hogy a magánvasutak ne tudják kiszolgálni a magyar ipart. Vasúti piacfelügyelet hiányában a vasútnál eltűnő pénzeknek egyedül a GVH megy utána, jó pár év késéssel.

Egy olyan monopóliumot mint a vasút elvileg egy, a kormánytól és a vasúttól független piacfelügyeleti szerv kellene ellenőrizzen és szabályozzon preventív jelleggel, és a versenyhatóságnak az utólagos, a piaci szereplők közötti összejátszásokat kellene megbüntetnie. Mivel azonban a Magyar Vasúti Hivatalt (melyet én vezettem) megszüntették, csak az utólagos ellenőrzés maradt, ami persze nem terjedhet ki mindenre, és csak a pénz egy kis részét követheti nyomon. De az most megvan: tudjuk, hogy mennyit buktunk a vasútépítésen és fenntartáson.

Érdemes az érintettek körét és az elkövetési módot összevetni az autópálya-kartell ügyével.

Ma az is kiderült, hogy a vasutasok nagyban lopták az üzemanyagot - de ezúttal a trianoni határtól pár kilométerre északra.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr532069506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.06.09. 19:57:13

Ha jól értem, a négy cég kartellezett. A posztból azt lehet sejteni, hogy nem épp most, hanem évekkel ezelőtt. Kérdés, hogy mi történt azóta és azért mit kapnak?

Sajnálom, hogy az MVH-t megszüntették. Tudtommal egész jól végezték a dolgukat. De pontosan miért is szüntették meg?

mig8 (törölt) 2010.06.10. 07:45:23

@mig8:

Azóta tájékozódtam, megvannak a kérdéseimre részben a feleletek. Az eset - a pályázati pénzek odaítélése és a kartelezés - 2004-05-ben történt, az építkezések egy része még ma is tart. Az ítélet a konkrét esetre vonatkozott, ami azóta történt arra nem. A tenderek összértéke 24 milliárd Ft volt - gondolom akkori áron.

Remélem az eset jelzésértékű lesz a kormány felé, hogy nem volt akkora butaság az az MVH.
süti beállítások módosítása