Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Görögország és az Unió

2010.05.06. 23:41 | antal.daniel | 3 komment

Címkék: eu görögország alkotmány portfolioblogger föderalista

Az Európa-nap köré szervezet MyEurope projekt keretében európai blogomban a görög-szlovák vitáról és az európai kormányzatról írtam egy posztot. Szerintem a görög válság azokat igazolja, akik az európai alkotmány megalkotásának hívei voltak. Úgy gondolom, hogy a föderalistáknak újra és újra el kell mondaniuk, hogy egy ilyen mértékben egységesült politikai egységnek mint az Unió, egységes és állandó kormányra van szüksége. Szerintem lehetetlen állapot, hogy minden azonnali reakciót igénylő problémára Brüsszelbe repül 27 állam miniszterelnöke vagy szakminisztere, volna nekik dolguk otthon is.

A kapcsán hívta fel Erik Wesselius a figyelmemet a múlt heti Financial Timesban megjelent, szuper rikta Habermas-interjúra a figyelmem. Bár szerintem Habermasnak, aki Európa talán legnagyobb tekintélyű politikai filozófusaként szinte intézménynek számít, már nem kellene 81 évesen az internetes nyilvánosságról nyilatkoznia, Görögország tekintetében ugyanazt gondolom, amit az idős mester: a görög adósságválságnak egy szerencsés politikai mellékhatása, hogy újra lehet beszélni az európai alkotmányosságról.

Jövő héten találkozom Alex barátommal, és a tavaly januári magyar-görög párhuzamok cikkhez megírjuk a folytatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr151980433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.05.07. 09:00:58

A nyílvánvaló különbségek ellenére érdemes összevetni az EU integrációs folyamatát az USA függetlenné válása utáni időszakkal. Ha egy erős EU-t szeretnénk, akkor érdemes onnan venni mintákat.

Például ha van közös valuta, akkor arra egy erős jogosítványokkal rendelkező központi bank felügyel. Ez mintha hiányozna az EU-ban. És bár minden tagállamnak van egy, a pénzügyekért felelős "minisztériuma" ott, azok közel sem annyira önállóak, mint az EU-ban.

Szerintem nem az alkotmányon van a hangsúly, hanem sokkal inkább azon, hogy tisztázni kellene a hatóságok feladatait és jogosítványait. Persze ez nehéz egy olyan közösségben, ahol minden tagállam féltve őrzi önállóságának minden morzsáját.

is 2010.05.07. 09:52:11

én támogatom az egységesülést, csak az érvek valahogy nem mennek bele az ellenzők fejében. azt gondolják, hogy vissza lehet menni a 70-es évekbe, és az akkori alapon próbálkozni a világban. csak nem a 70-es évek Kínája, Indiája, olajára stb. van odakint. lásd pl. Koppanhága, mikor a végén az USA és Kína egyszerűen bezárkózott, aztán kijöttek a nyilatkozat szövegével. az a kérdés, hogy G2 vag G3 lesz.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.05.07. 23:09:19

Nyilván vannak értelmes párhuzamok az amerikai föderális alkotmánnyal. Az amerikai föderalista alkotmány az azt megelőzőt váltotta fel, ami hasonlóan tette irányíthatatlanná az amerikai uniót, mint most az európai tagállamok jogosítványai. De az új, föderális alkotmányra való átmenet is hosszú idő volt, majdnem nyolcvan év telt el a föderalista alkotmány elfogadása és aközött, hogy az Egyesült Államokat nem plurális, hanem egyes számú főnévként kezdték használni.
süti beállítások módosítása