Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

A Közműtanács és a fogyasztóvédelem

2010.05.04. 18:53 | antal.daniel | 2 komment

Címkék: gazdaság köztársaság monopólium szabályozás ár fogyasztóvédelem közműtanács

A Lánchíd Rádió FM 100.3 ma délutáni Szaldó című adásában (ismétlés ma este 22.05) a felállítani javasolt Közműtanács és a fogyasztóvédelem kapcsolatáról vitatkoztunk Dietz Gusztávnéval (elnök – OFE), Perger Andrással (szakértő – Energia Klub) és Dr. Papp Máriával (főtitkár – Magyar Vízközmű Szövetség) Kovács Anita műsorában, a Szaldóban. Vajon a monopolárakat szabályozó hatóságnak kell-e fogyasztóvédelmi kérdésekkel foglalkoznia?

Ha valaki meghallgatja az adást, kiderülnek a fő vitapontok. Biztos, hogy valamilyen módon meg kell oldani a fogyasztóvédelem és az árszabályozás jobb kapcsolatát, még akkor is, ha nem értek egyet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület azon javaslatával, hogy a Közműtanácsnak fogyasztóvédelmi hatásköre legyen. Az Energia Klub magával a Közműtanács felállításával sem ért egyet, miközben a Magyar Vízközmű Szövetség támogatja a gondolatot.

Javaslat a Magyar Közműtanács felállítására

Véleményem szerint egy árhatóság kizárólagos feladata annak meghatározása, hogy egy monopólium csak a szükséges és indokolt működési- és beruházási költségeket építi be az áraiba. Ehhez elemző közgazdászokra, könyvvizsgálókra, statisztikusokra, és az alvállalkozói szerződésláncot értékelni képes jogászokra van szükség. Meg kell vizsgálni, hogy ténylegesen mi épült be az árak alapjául szolgáló költségbázisba, az nemzetközi és belföldi összehasonlításban is takarékos-e, a beruházási tervek hosszú távon fenntartható technológiai és infrastrukturális megoldásokat tartalmaznak-e. Így alakulhat ki a monopóliumok ára.  Véleményem szerint teljesen más szakismereteket és hivatali rendet igényel annak eldöntése, hogy ténylegesen helyesen mérték-e meg a villany- vagy vízfogyasztást, tisztességes szerződéseket kötöttek-e a fogyasztókkal, és azok alapján megfelelő számlát állítottak-e ki. Ez sokkal inkább jogi és műszaki ismereteket igénylő feladat. Európa-szerte a fogyasztóvédelemnek és az árszabályozásnak elkülönülő apparátusa van, hiszen a problémákat jobb értelmezhető egységekbe bontva megoldani, mint mindet besöpörni egy varázslat alá. A Közműtanács és a mögötte létrejövő hatóság biztosan nem tud minden problémát megoldani, és a fogyasztóvédelemnek igen tekintélyes létszámű hatóságai vannak már most is.

Nagyon érdekesnek tartom a vitát, hiszen akárhogy is lesz, ha megalakul a Közműtanács és a közműhatóság, akkor folyamatos és érdemi munkakapcsolatot kell ápolnia a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal, és ennek számos szervezeti és szakmai megoldása lehetséges.

Minden kommentnek nagyon örülök!

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr721974647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.05.05. 12:12:03

Közműtanács ügyében sajnos laikus vagyok, de ha a Magyar Energia Hivatalhoz hasonló szervezet lesz, akkor azért felmerülnek bizonyos kérdések.

ezek közül a legfontosabb az, hogy a MEH-ről sokan vélelmezik, hogy "lefeküdt" az energiaszolgáltatóknak, amikor azok bejelentése előtt meglebegtette az általa várt emelés mértékét. Szóval mi garantálná azt, hogy a közműtanácsok ne legyenek megvesztegethetők?

vmint miben különbözne a közműtanács egy "közmű hivatal"-tól? Értem az elnevezést, az USA-ban is így hívják, de ezen kívül egyéb lényegi különbség van?

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.05.05. 23:20:50

A mai Energiahivatal összlétszámának csak egy töredéke foglalkozik a működési és beruházási költségek ellenőrzésével. Éppen ezen kellene változtani - az ehhez értő emberket a vasúti, postai, energetikai hivatalokban ülő műszaki apparátusból ki kell emelni.

A Közműtanácsnak, ha létrejönne, csak olyan szerepe volna, mint a monetáris hatóság (vagyis az MNB) felett a Monetáris Tanácsnak, vagy a versenyhivatal felett a Versenytanácsnak. Valójában egy új, tiszta profilú hatóság jönne létre alatta.
süti beállítások módosítása