Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

A Magyar Közműtanácsnak kellene levernie az árakat

2010.03.25. 18:17 | antal.daniel | 3 komment

Címkék: gazdaság monopólium szabályozás ár versenyképesség intézmény közmű portfolioblogger

Az MSZP rossz irányba csapkod, amikor a Magyarország területén kívül meghatározott gázárakkal harcol: más fejlett piacgazdaságú országokhoz hasonlóan egy jól szervezett, depolitizált, megingathatatlan Közműtanácsnak kell letörnie a közművi árakat - idehaza.

Tényleg a fejünkre nőttek a monpóliumok: elviselhetetlünk drága az energia Magyarországon, meg a vasút is (az adófizetőknek), borzasztó rossz a vízközművek kihasználtsága és így működési költsége is, és a távfűtés terén is talán a legrosszabb helyen fogtuk meg a problémát. Úgy gondolom, hogy mielőtt valami újabb fából vaskarikával próbálkoznánk, időszerű a bevált német, amerikai (szlovák) gyakorlatot átvenni.

Az a tény, hogy a magán- és állami monopóliumok szabadon háríthatják ránk a költségeiket, bármikor "szanáltathatják magukat" az adófizetők pénzén, a presztízsberuházásait beépíthetik az áraikba, nem a piacgazdaság normális működésének a velejárója. A modern piacgazdaságokban a szabad ármeghatározás joga csak az egymással ténylegesen versenyző vállalkozásokat illeti meg. Azoknak a vállalatoknak az árképzését, amelyeknek nincsen érdemi versenytársa közérdekből korlátozzák a világ minden fejlett gazdaságában - a közhiedelemmel ellentétben az Egyesült Államok több mint kétszázéves történetében sem élhetek a közművek és közcikkek gyártói a szabad ármeghatározás jogával. Az Egyesült Államokban ma úgynevezett közműtanácsok határozzák meg az energia, távközlés és a tömegközlekedés árait. Az EU országaiban gazdasági szabályozó hatóságoknak nevezik az ehhez hasonló intézményeket.  Magyarország kormánya és néhány önkormányzata a parlamenti többség segítségével 2002 óta szisztematikusa szétverte az árszabályozás intézményeit, ezért az új kormánynak az egyik első feladata kell legyen a Magyar Közműtanács felállítása.

Az ezzel kapcsolatos részletes program hamarosan vitatható lesz a neten, egy rövid bevezető itt található a Magyar Közműtanács felállításáról a komment.hu oldalán (vita ott).

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr581868394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.03.27. 10:49:58

a 2002-től szétverte szisztematikusan állításról olvasnék részletesebben is, mert így, félmondatban értelmezhetetlen. a többivel egyetértek.

is 2010.03.27. 10:59:33

ja, és még valami: azok után, hogy a FIDESZ két kampányt is a gázárra élezett ki, ezt most nem kellene egyoldaúan az MSZP-re kenni. ez a gázárasdi az elmúlt két, és a mostani választás összes sara.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.03.30. 21:13:51

2002. óta egyetlen regulátor sem töltötte ki a mandátumát, ami szerintem önmagáért beszél. A szabályozott árak nem csökkentették, hanem növelték az inflációt, jelentős befektetések pedig nem történtek. A gázárról egy terméketlen vita folyik, egyébként 2002-ben emlékeim szerint az akkori szocialista miniszterelnök kampányolt azzal, hogy nem lesz gázáremelés. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi intézményrendszer nem alkalmas termékeny viták lefolytatására, ezért kell rajta változtatni.
süti beállítások módosítása