Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Lengyelek: magánkézbe minden veszteséges céget

2010.02.15. 11:16 | antal.daniel | 5 komment

Címkék: közlekedés egészség válság privatizáció energia lengyelország

Miközben mi arról vitatkozunk, hogy az állam az egyik kórházából a másikba utalja-e a betegeket, és ezt milyen képlet alapján fizesse ki a saját zsebéből; évente párszor újraírjuk az energiajogot és nem hagyjuk csődbe menni a csődben lévő tömegközlekedési szolgáltatóinkat, a lengyelek komolyan veszik az aranytojást tojó tyúk legendáját, és eladnak mindent, ami nem hoz hasznot a lengyel államnak. Most is van eladó tömegközlekedési szolgáltató, erőmű bányával és orvosi szanatórium gyógyvízzel. Ha a magyar állam is így tett volna az elmúlt években, valamelyik nagy adónemet meg lehetett volna felezni - és persze nem a vagyonfelelés miatt, hanem azért, mert a magyar állami cégek sokkal kevesebb hasznot hoznak a kincstárnak, mint amennyiért a kincstár hatalmas adósságát finanszírozzuk külföldről és belföldről. És persze Lengyelország volt az egyetlen EU-tagállam, ahol a gazdasági világválság alatt fennmaradt a gazdasági növekedés. Úgy gondolom, hogy egy erős és büszke nemzet így viselkedik a bajban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr851759629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Széky János 2010.02.16. 06:41:02

Nincs mit hozzátenni. Amúgy tökéletesen jellemző, hogy egyetlen blog egyetlen bejegyzése, kommentek nélkül. (Valahol volt egy olyan topik, hogy "mit csinálnak jobban a lengyelek?" - szintén jellemzően ez és az egész kapitalista mentalitás senkinek nem jutott eszébe.) Megírhatnád az ómédiában, úgy is kb. a falrahányt borsó hatásfoka, de nem vész el annyira.

GeeDawg2 2010.02.17. 21:56:30

Mint közszolga, továbbra is azt gondolom, hogy a közszolgáltatásokat lehet jól csinálni, és a magánszolgáltatásokat is lehet rosszul. Persze, a magánpiacon működő szereplő hamarabb kap visszajelzést a vevőktől (bár mindannyian ismerünk olyan vendéglátóst, aki jó ellenpélda), de az állami működésbe is lehet teljesítménymutatókkal kontrollálni.
Persze, ha a tulajdonos nem az eredményes működésben, hanem az adófizetők pénzének zsebretételében érdekelt, az más kérdés...

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.02.17. 22:48:04

Én azért azt nem tudom, hogy a közszolgáltatást miért kell állami vállalatnak nyújtani, és miért nem annak, amelyik a legolcsóbban képes a megfelelő minőséget szállítani az államnak? El nem tudom képzelni, honnan lehet az államnak kompetenciájra egy liginterőmű vagy egy busztársaság tulajdonlására. Úgy gondolom, hogy az állam egyszerűen nem erre való.

GeeDawg2 2010.02.18. 12:59:00

Lehet kompetenciája, sőt erre vannak nemzetközi tapasztalatok is. Sőt, az utóbbi időben nagy vitát kiváltó vízmű privatizációk során kiderült, hogy az államnak általában csak akkor vannak erős szabályozási kapacitásai, ha pontosan tudja, hogy az a szolgáltatás egyébként hogyan is áll elő. (azaz kvázi, korábban sikeresen maga állította elő.)

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.02.18. 18:52:33

Érdekes amit írsz, bár szerintem ezt a tudást olcsóbban megszerezheti az állam úgy, hogy megfizeti a regulátorokat, és időnként elhoz tényleges szolgáltatóktól okos emberket. Azért elég nagy befektetés venni egy vízművet azért, hogy a víz-regulátor meg tudja becsülni a vízszolgáltatás költségbázisát.
süti beállítások módosítása