Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Helikopterről szórni a pénzt

2008.02.18. 20:43 | antal.daniel | 7 komment

Címkék: média közgazdaságtan

Az Index a kormányfő mai, a megmaradt állami vállalatok egy részének kedvezményes, lakossági részvényeladását bejelentő beszédét egy nevenincs közgazdásszal értékeltette.

"Lehetne ezt egyszerűbben is csinálni: pakoljanak meg egy repülőt pénzkötegekkel, majd a magasból szórják szét a nép közé - ez volt az első reakciója a lapunk által megkérdezett, neve elhallgatását kérő közgazdásznak Gyurcsány Ferenc ötletére".
Továbbra sem fogok nyilvános belpolitikai vitákba keveredni, de a közgazdász-öntudat nem hagy nyugodni. A helikopterről (nem repülőről!) szórt pénz gondolata ugyanis egyik kedvenc közgazdászomtól, a Nobel-díjas Milton Friedmantől származik. A rendszerváltás után, vagy Nyugaton végzett közgazdászok makroökonómiai bevezető tárgyakon, esetleg elmélettörténet órán (a rendszerváltás előtt: a polgári közgazdaságtan története) hallhattak erről a klasszikus monetarista tézisről, amelynek semmi köze nincsen a kormányfő mai beszédéhez, és az egyébként nem értelmetlen receptet egyáltalán nem lehetne a mai magyar gazdaságban alkalmazni.

A pénzt helikopterről akkor célszerű szórni a kormánytól független jegybanknak, ha a gazdaság a likviditási csapdában van, vagyis a növekedési lehetőségek korlátozottak, a gazdaság nem nő, és egyúttal a nominális kamatszint nulla körül jár. Ez azt jelenti, hogy a pénznek nincsen időértéke, nem éri meg kölcsönadni, illetve kölcsönvenni sem, mert nincsenek új üzleti lehetőségek. Egy ilyen, igen ritka helyzetben jó és olcsó gazdaságpolitika lehet a pénzkínálatot növelni, a lehető legváratlanabb formában és transzmissziós mechanizmus útján, nehogy érdekcsoportok ki tudják használni, illetve a pénzkínálat növekedése nehogy azonnal infláció formáját öltse. A pénz helikopterről szórása annak a metaforája, hogy a pénznek váratlanul, és a végső fogyasztókhoz kell eljutnia.

A magyar gazdaság egyáltalán nincsen likviditási csapdában (liquidity trap), ráadásul ezt a fajta gazdaságpolitikai eszközt a kormány nem, csak a jegybank tudja alkalmazni. Legutoljára ehhez hasonló beavatkozásra Japánban volt példa, ahol az árak folyamatosan csökkentek, és a dezinfláció miatt a vállalatoknak nemhogy beruházni, de még a készleteiket tartani sem érte meg. A likviditási csapdában lévő gazdaságban a kamatszint nulla, mégsem akar senki beruházni, a gazdaság pedig stagnál. Sem a magyar gazdaság helyzete, sem a kormányfő által javasolt gazdaságpolitikai eszközöknek ehhez semmi köze nincs.

Jó volna, ha Milton Friedman nagyszerű, és a közgazdasági oktatásban általánosan használt metaforáját nem harcolná le a magyar belpolitika újságírás.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr361709554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.02.18. 20:43:00

Miről szól Gyurcsány részvényjuttatási terve?

A keretes írás: "A "repülőgépről szórni a pénzt" kifejezést hallva az elméleti képzettséggel is rendelkező közgazdászok rögtön Milton Friedmanra, illetve a Nobel-díjas közgazdász helikopteres példájára gondoltak - és rögtön rá is jöttek, hogy a magyar példázatnak semmi köze nincsen a likviditási csapdahelyzetből való kilábalás egyik módszerét jelentő "helikopteres pénzdobálás"-hoz.
Friedman szerint amikor a kamatszint nulla közeli szinten van, a gazdaság pedig a stagnálás jeleit mutatja, akkor megoldást jelenthet, hogy váratlanul és célzottan növeljük a pénzkínálatot. (A kifejezés nem túl szerencsés használatáról ld. Antal Dániel bejegyzését saját blogjában.)"

Anonymous 2008.02.18. 20:43:00

Ld. a keretes írás végét:
http://www.ecoline.hu/cimlap/20080220_gyurcsany_reszveny_juttatas.aspx

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.02.18. 20:43:00

Balázs, amit írsz, szerintem igaz, és a helyzet ezzel kapcsolatban még szomorúbb: tulajdonképpen nagyon kevesen értik, hogy ennek az intézkedésnek milyen hatásai lehetnek - ez valóban nem egy szimpla transzfer. Ami névtelen felvetését illeti, szerintem ez egy félreértés: ha valaki meg is akarta szerezni a Szerencsejáték Zrt. egy részét, akkor nem volt szerencséje, ha jól értem, mert hogy nyilvános kibocsátás lesz. Aki meg majd jegyez belőle, meglátjuk, hogy ostoba lesz-e vagy sem. De hogy itt nincsen valamifére monetarista pénzszórásról, az biztos, sőt, magukat közgazdásznak nevezők már azt sem tudják, mi is ez.

Anonymous 2008.02.18. 20:43:00

Óh nem ez a lényeg, hanem végre néhányan szeretnék megszerezni a Szerencsejáték Rt egy részét, ha már az egészet nem tudták. Csak azt szeretném rudni, hogy egészen ostobának tartanak bennünket, vagy csak egy kicsit.

Balázs 2008.02.18. 20:43:00

A metafora helytelen használata mellett az is egy probléma az idézettel, hogy ez messze nem egy szimla transzfer. Mivel ez privatizáció, sőt talán a többségi tulajdon eladásának politikai előkésztíése, messzemenő hatása lesz a vállalatirányításra és a termelékenységre.

Anonymous 2008.02.18. 20:43:00

Innen jön ugye a "Helicopter Ben" elnevezés is...
süti beállítások módosítása