Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Vajon politizál-e a jegybank?

2010.06.03. 00:05 | antal.daniel | 3 komment

Címkék: gazdaság köztársaság gazdaságpolitika függetlenség jegybank portfolioblogger

A jegybank szerint kisebb lesz a hiány, mint az új Fidesz-kormány szerint, tudhattuk meg a mai sajtóból, amiből mindjárt volt, aki azt a következtetést vonta le, hogy a Fidesz trükközni próbál. De vajon mi köze a jegybank stábjának a fiskális politikához: a Költségvetési Tanácsnak akart alátenni, a kormánynak vagy a saját elnökének? 

"A jegybank legfőbb tanulmányának számító, negyedévente frissített Inflációs Jelentés azt tartalmazza, hogy kormányzati intézkedések nélkül, tehát az alapfolyamatok alapján és beavatkozás nélkül 4,3-4,5 százalékos deficit jöhet össze idén", tudjuk meg az index címoldaláról. "Ha a mostani folyamatokba nem nyúlna bele a kabinet, akkor jövőre 3,9 százalékos hiányszám adódna, és 2012-re kerülnénk a bűvös 3 százalékos, az euróbevezetés szempontjából fontos szint alá". 

De vajon miért számolgatja mindezt a jegybank, ha erre van egy tőle független intézmény, amely pont ezt számolgatja? Nem lett volna helyesebb annak a számításait átvenni? Vajon a jegybanki függetlenség egy vagy kétirányú utca?

Nem akarok költői kérdéseket feltenni, megvan a véleményem: szerintem szakmai tévedésről és szerepzavarról van szó, nem pedig politikai kalandorságról. Úgy vélem, hogy mire Varga Mihály végez a gazdasági tényfeltárással, ki fog derülni, hogy a jegybank jócskán alábecsülte azt a hiányt, amelyről egyébként egyáltalán nem kellett volna nyilatkoznia, hiszen ott van arra a Költségvetési Tanács.Úgy gondolom, hogy csak a magyar költségvetésre mindig farkasként leselkedő MÁV-BKV duó képes 2-3 százalékot bármikor rontani a költségvetési egyenlegen néhány tucat kifizetetlen metrókocsival, pár kilométer alagúttal, a kis tigriseket megszégyenítő átlagbérnöveléssel. És akkor még nem beszéltünk a begyűrűző gázárakról, amelyek minden állami vállalatot és közintézményt sújthatnak a legelemibb óvintézkedések nélkül. Kiderülhet, hogy az atomerőmű nem önmagát építi meg.

A monetáris politika és a fiskális politika egymástól való függetlensége egy jól működő modern nemzetgazdaság egyik intézményi fundamentuma. Nagyon nehéz lesz megvédeni, ha a jegybank azt a látszatot kelti, hogy a jegybanki függetlenség csak egyirányba működik, vagyis, hogy a fiskális politika irányítói ne szóljanak bele a munkájába, de ő mégis beleszólhasson amabba.

Persze, a Költségvetési Tanács egy új intézmény, talán az MNB sajtósai sem ismerik, a gázár hatását vagy a tömegközlekedési vállalatok vállatkormányzásának sajátosságait meg egy monetáris politikai elemzőnek nem kell ismernie. De azért célszerű volna, ha valaki odafigyelne a stábra, és nem eszkalálnák azt a konfliktust, ami csak forintválsághoz, még magasabb kamatokhoz és a közgazdasági kultúránk széteséséhez vezethet.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr392052391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosencrantzhu 2010.06.03. 08:36:57

Bocs Dániel, olvasgatom egy ideje a blogodat, de időnként fájón és borzalmasan felületes vagy - és ezúttal is, mintha nem is olvasnád el a kritikáid tárgyát rendesen.

nem akarom kielemezni, csak két dolgot:

1. a jegybank inflációs jelentésében világosan benne van, hogy nem számol a vállalati adósságátvállalással, és visszautal a novemberi jelentésére is, amiben világosan kifejtette, hogy mi a meglátása ezzel kapcsolatban. és azt is jelezte, hogy az ezzel kapcsolatos álláspontja nem változott. azt sem írom le, hogy ettől függetlenül miért is van értelme ennek a prognózisnak, leírta amúgy az index is (és még hozzá lehetne tenni, hogy ezeknek a kvázi fiskálisoknak nincs keresleti hatása stb. stb., de hagyjuk) , de nem akartad megérteni.

2. az hogy a jegybank számára vajon miért is olyan fontos a költségvetés, hogy merészel előrejelzést készíteni ezzel kapcsolatban, csak három dolgot:

- keresleti hatás - infláció, ezt sem magyarázom

- a monetáris tanács közleménye legutóbb pl. így ért véget: "További kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha azt az inflációs kilátások és a kockázati megítélés is lehetővé teszik." - a megelőző fél évben az indoklásban a kockázati megítélés ennél még hangsúlyosabb volt, néha "pénzügyi stabilitás" formájában szerepelt.

- az elmúlt 8 év elég világosan igazolta, hogy a jegybank nem hagyhatja figyelmen kívül a fiskpol-t, és ráadásul a legjobb előrejelzései többnyire neki voltak.

Na többet nem írok.

varadi_balazs 2010.06.03. 09:20:20

Dani! Én nagy Költségvetési Tanács- fan vagyok, de a jegybank mindig is számolgatott fiskális dolgokat is, hadd számolgasson, ehhez nyilván szüksége van a munkájához. Korábban is lehetett volna mondani, hogy vegye át a PM számait...
Ha világos a módszertan mindkét részről, lehet vizsgálni az esetleges eltérés okait, és még egy csöppet többet tudunk a folyamatokról.

A MÁV-BKV aggályokra az előző poszt reagált.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.06.03. 14:04:52

Balázs - Szerintem a jegybank jól tette, hogy számolgatott ilyesmit, amíg nem volt Költségvetési Tanács, de mióta van, jobban venné, ha annak a számait használná, és kész ha azokat olyan megbízhatatlannak találná, mint a PM-ét, akkor ezt valamilyen alternatív szcenárióként rögzítené.

Éppen ezért egyet is értek avval, hogy jó volna a két (most már három plusz egy) elemzés feltételezéseit összevetni, és ebben a tekintetben a jegybanknak kellett volna némi erőfesztítést tennie, hiszen ő kalandozott el a területéről.

resencrantzhu - Lehet, hogy a jegybank jelentésében benne van, hogy nem számolt vállalati adósságok átvételével, de akkor mi a fenének számolt egyáltalán? Vagy miért nem őrizte meg ezeket a rész-számításokat magának? Úgy gondolom, hoyg a blogposztnak nem tárgya az Inflációs jelentős, pusztán annak egy megállapítása, amelyet a publikum nem ok nélkül állított szembe a fiskális politika irányítóival.

Az érvelésed egyébként egy érvénytelen kontrafaktuális érveléshez vezethet, ami persze nem felületes, csak érvénytelen. A jegybank mostani előrejelzése ugyanis számszerűen hamis lesz, ugyanakkor formálisan igaz lesz az, hogy azért hamis, mert nem teljesültek azok az alapfeltételezései, amelyek egyébként nem verifikálhatók és nem igazak. Hamis premisszákból ugyan bármit le lehet vezetni, de minek őket egy inflációs jelentésben publikálni?

A jegybanki eszköztár egyik legfontosabb eleme a hiteles kommunikáció és a morális ráhatás. Arra szerettem volna felhívni a figyelmet (kár, hogy nem készítettem screen shotot tegnap a címlapokról), hogy ezzel a jelentésével nagyon rosszul élt ezzel az eszközzel. Nem kellett nagyon rosszindulatúnak lennie egy újságírónak ahhoz, hogy a jegybanki jelentésnek ezt a kiragadott részét szembeállítsa Varga Mihály nyilatkozataival.
süti beállítások módosítása