Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

A villamosenergia-fogyasztás növekedése

2010.03.14. 11:00 | antal.daniel | 5 komment

Címkék: statisztika energia áram portfolioblogger egypillanat

Áramszolgáltatóktól tudom, hogy nagyon sok olyan "számlapanaszt kapnak", miszerint nőtt a számlájuk, bár nem nőtt a lakossági tarifájuk. Végül persze kiderül, hogy a kWh és a tarifa szorzata rendben van, mert a panasztevő azért fizet többet, mert több áramot fogyaszt (mondjuk nagyobbra cserélte a monitort, beszerelt egy légkondícionálót). Az áramfogyasztás trendje ötven év átlagában megtörhetetlennek látszik, egy rendszerváltás vagy egy polgárháború kell az átmeneti visszaeséshez.

A villamosenergia-fogyasztás (és a szén-dioxid-kibocsátás) világszerte monoton nő. Mint általában az energiafogyasztás esetében, a villamosenergiánál is az ipar, a háztartások és a közlekedés a jelentős fogyasztó, bár a villamosenergiában a közlekedés aránya jóval kisebb mint a teljes energiafelhasználásban, hiszen egyedül a vasutak villamosítottak. (még). A rendszerváltáskor a közép-európai országok és Kelet-Németország fogyasztása is jelentősen visszaesett a szocialista nagyipar összeomlásával, azután az újraiparosítás eltérő mértékben újra növelni kezdte a fogyasztást. Sok vagy kevés villamosenergiát fogyasztunk? Úgy gondolom, hogy a nemzeti jövedelmünkhöz képest pazarlóan sokat. A német ipar teljesítménye sokkal nagoybb mint a magyaré, egy kilowattóra áram körülbelül kétszer olyan jól hasznosul. Ugyanez elmondható a háztartásokról is: a magyar lakosság (amely adóból és más árakon keresztül fizette meg az áramárakat) igen pazarlóan használja az energiát, és a háztartási jövedelmekhez képest, de abszolút mértékben is nagyon sok villamosenergiát fogyaszt a német lakossághoz képest.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr131834823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.03.15. 12:02:57

ühüm. lehet, hogy ez valakinek újdonság, az biztos tanulni fog belőle, ha idetéved, és akkor már nem volt hiába megírni.

a magyar termelés energihatékonysága bizony alacsony, és amikor a magyar vállalkozó versenyképességéről beszélünk, akkor nem csak adózást kellene vizsgálni, hanem pl. ezt a területet is. és hogy a magyar vállalkozó előbb vesz magnak Audit, vagy előbb ruház be egy energiatakarékos berendezésbe.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.03.15. 21:08:50

Igen, és a magyar háztartás előbb kér gázártámogatást, minthogy leszigetelje az ablakot. Az állam meg eddig adott, ahelyett, hogy a gázfogyasztás csökkentését támogatta volna. Lehet, hogy valakinek triviális, de sokan nem gondolkodnak rajta.

is 2010.03.15. 22:43:53

na, azért nem egy panel van leszigetelve az utóbbi években, csinálják azt is. az a gond, hogy a politikai tőkét a magyar választónál még mindig a gázárral/fűtésárral lehet szerezni, nem az észérvekkel

Kenguru 2010.03.16. 17:18:54

Apro probkema, hogy pl egy tarsahazban az abalakok ugyan le lehet szigatalni sajat hataskorben(marha nem muemlekjellegu epulet) de a falakat mar nem.

Mar pedig minig van egypar idos honpolgar aki minden valtozast ellenez, plane ha penzbe kerul.
süti beállítások módosítása