Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Európa a világ legkonstruktívabb hatalma

2007.03.07. 22:09 | antal.daniel | Szólj hozzá!

Címkék: köztársaság világ föderalista

A BBC World Service 33 országban végzett közvéleménykutatása arra a kérdésre kereste a választ, hogy melyik országoknak (politikai alakulatoknak) van a legpozitívabb hatása a világ ügyeire, és melyeknek a legrosszabb.

Akiknek pozitív hatása van a világra:

  • Európa
  • Japán
  • Franciaország
Akiknek a legrosszabb hatása van a világra:
  • Irán
  • Amerikai Egyesült Államok
  • Oroszország
Nekem úgy látszik, hogy a világ közvéleménye leginkább a békét tekinti értéknek.

Meggyőződésem, hogy az elmúlt ötven év európai föderalista hagyománya, az európai érdekegyeztetés békés és tárgyalásos, a nemzetközi jogon alapuló rendszere az egész világ számára példaértékű, a megbízhatóságot és a konstruktivitást sugallja. Ugyan Európának nincsen hatékony külpolitikája még, de gazdasági és katonai erejét meghaladó befolyása van a világ alakulására. Japán pacifizmusa, gazdasági dinamizmusa és diplomáciája szintén vonzó a világ számára.

A legaggasztóbb feszültségforrások Európa külkapcsolatai szempontjából: az európaiak egyre kevésbé bíznak az Egyesült Államokban, a törökök pedig az európaiakban. Európa hitele Dél-Koreában és Indiában nőtt, és elég magas az amerikaiak körében. Az európai közvélemény viszont meglehetősen megosztott India dolgában - pedig nem is rossz ötlet a legnépesebb demokráciával javítani a kapcsolatokat.

Személyes véleményem: nagyon szomorú, hogy Irán az egész nemzetközi közösség páriájává kezd vállni. Aligha lehet felmenteni a jelenlegi iráni kormányzatot ennek ódiuma alól, de szívből kívánom, hogy Európa mégis békésen és konstruktívan politizáljon Iránnal. A perzsa kultúra egy igazi rejtett kincs, és nagyon elképzelhetőnek tartom hosszú távon a szövetségét Európával.



A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr231709305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása