Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Gazdasági szigorítés és romák - vége az EU nyári szabadságának

2010.08.30. 09:32 | antal.daniel | Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság eu roma cigányság portfolioblogger

Az Európai Unió elmúlt hetéből az Euractiv két témát emelt ki. A válságkezelésről szakmai és politikai vita is folyik, és a lakosság egyre inkább egyetért a költségvetési szigorral, a bankfelügyelők pedig azzal, hogy nem túl laza stressz tesztekkel kell visszaszerezni Európa pénzügyi biztonságát. Számtalan romákkal kapcsolatos hivatalos, de erőtlen kezdeményezés után az európai cigányság ügye pedig az európai politika fősodrába került.

Az Eurobarométer legfrisebb felmérése szerint az európai polgárok és ezúttal a magyarok háromnegyede is egyet ért azzal, hogy gazdasági reformokra van szükség, méghozzá nem is akármilyenekre: 46% százalék akár a saját életszínvonalából is engedne, hogy tehermentesítsük a következő generációt, és több mint kétszer annyian csökkentenék a költségvetési hiányt, mint ahányan ezt megakadályoznák. Úgy látszik, a válság második évére a homeopátia helyett az emberek a szokásos, orthodox erős gyógyszerekre szeretnének átváltani. Ezzel egyidőben az európai szabályozók szeretnének szigorúbb és egyértelműbb banki nyomáspróbákat is végezni - a nyár elején publikáltak bár jobbak és konzekvensebbek voltak, mint azoknak a félelmei, akik kozmetikázástól tartottak, de általános vélemény szerint a pánikhangulat mérséklésére nem is voltak nagyon szigorúak a bajban lévő európai bankokkal szemben.

Egy hosszú távon igen fontos témát vetett fel Franciaország, Bulgária és Románia furcsa együttműködése, ami egy csport roma kissé kampányízű, és talán EU-alapjogsértő kiebrudalásával kezdődött Sarkozy elnök szabadsága előtt. A napbarnította elnök egész komoly szelet vetett, és sikerült elérnie, hogy a cigányság ügye most először (két kiváló magyar képviselőnőnk, Járóka Lívia és Mohácsi Viktória) korábbi fáradozásai után most igazán nagy figyelmet kapjon. Magyarország szempontjából ez igen szerencsés fejlemény, hiszen mi aztán igazán nem sokra mentünk a bennünket igencsak érintő roma-üggyel, talán az EU-ból képesek leszünk új gondolatokat és jobb eszközöket átvenni.

[Szolgálati közlemény az euractivról itt, twitter itt.]

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr402258003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása