Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Olcsóbb energia: magántőke és hatósági ár

2010.06.14. 11:57 | antal.daniel | 6 komment

Címkék: piacgazdaság befektetés energia amcham portfolioblogger

A sors különös fintora, hogy egy több mint két héttel ezelőtt felvett, az energiaárakról is szóló interjút a hétvégén jelentetett meg a NAPI, amikor már a kelleténél is több víz lefolyt a Dunán és túl voltunk a görögsalátán is. A hatósági árak (ideiglenes?) visszahozatalával ugyanis igencsak kérdés lett, hogy hosszú távon mi garantálhatja az alacsony energiaárakat.

Én úgy gondolom, hogy a Rogán Antal által a törvényhozásnak benyújtott javaslat időt teremthet arra, hogy a kormányzat valami hosszú távon is használható intézményi javaslattal álljon elő, és elejét vegye az elmúlt években ténylegesen elszabadult közműárak eszkalációjának. Ugyanakkor, ahogy azt az MTV és a TV2-nek adott kommentárban is elmondtam, Magyarország nem Oroszország, nincsen korlátlan mennyiségű bányakincsünk (és azt se aknázzuk ki megfelelően), nincsenek állami olajvállalataink és más energiatermelő egységeink, ezért a hosszú távon alaocsny árhoz szükség lesz a külföldi partnerekkel, a magánbefektetőkkel, az állami vállalatokkal és a fogyasztókkal is tárgyalóképes intézmény(ek) létrehozatalára. Ehhez szükség van egy vagy több közműhatóságra, egy új ártörvényre, és a hitelezők bizalmának visszaszerzésére is.

Nem tartanám böcs dolognak ismét a görögsalátához hasonló ijesztő szavak használatát, mire emlékezetet a törvényjavaslat - inkább azt remélem, hogy mielőtt ez végigmegy a hazai erőművekbe, vezetékekbe, energiatakarékossági eszközökbe befektetni szándékozó cégek és bankjaik igazgatósági ülésein, látszon az új irány legalább annyira, mint ahogy a forint mini-váslág után utat mutatott a 29 pont.

Azt mindenesetre megnyugtatónak tartom, hogy Rogán Antal a ma reggeli interjújában megváltoztathatónak, és többszempontúnak képzeli el az áregyeztetési mechanizmust a jövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr202080529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NRG8 2010.06.14. 14:10:23

Olcsóbb energia? Örülhetünk, ha nem drágul jelentősen a következő években! Legalábbis a Lloyds friss Energia Biztonság jelentése alapján:
energycrash.blogspot.com/2010/06/lloyds-report-sustainable-energy.html

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.06.14. 15:09:47

Nyilván nagy kérdés, hogy mihez képest olcsóbb. A többi EU országéhoz, a világpiaci árakhoz képest, vagy a mostani árakhoz képest? Úgy gondolom, hogy amíg olajjal és gázzal dolgozunk, az árak emelkedésére lehet számítani, márpedig jelenleg a villamosenergia-termelésben is gázüzemű blokkok épülnek. De ez messze túlmutat a mostani törvényjavaslaton, ami csak az energiaszolgáltatók áthárított költségeit akarja megfékezni.

NRG8 2010.06.14. 15:30:15

A többi EU országgal jól összehasonlíthatóak az energia árak itt:
energy.eu/

varadi_balazs 2010.06.14. 20:59:37

Márpedig szerintem itt önkormányzati választásokig nem hogy magasabb gázár nem lesz, de olyan új formula vagy mechanizmus se, amiből elvileg magasabb ár jöhetne ki - addig pedig azért összeülnek azok a boardok :-(.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.06.14. 21:43:04

Balázs - Az euró sem érte el a 300 forintot. Sajnos itt nem csak a gáz áráról van szó, talán nyáron az nem is akkora kampánytéma, de ott az áram, a távhő, a víz, a csatorna is... Előbb-utóbb csak kell valamit csinálni. Most nézegettem az áramtermelő berendezések életkorát, azért az 1961-es évjárat már tényleg csereérett volna. Szerintem az ilyen befektetések és beruházások terén a probléma nem eszkalálódik olyan gyorsan mint a pénz- és tőkepiacokon, viszont javítani sem lehet egy hét alatt akkorát. Majd meglátjuk.

mig8 (törölt) 2010.06.15. 08:22:31

@antal.daniel:

Per pillanat a gázár kiszámítási képlete egy nagy fekete doboz. Annyit lehet róla tudni, hogy a gázár ingadozásait kissé elsimítja és némi késleltetéssel juttatja el a fogyasztókhoz.

A távhőt ne kavarjuk ide, annak a kiszámítása tudtommal már most is hatósági áras.

Az áram árának csökkentése szerintem csak porhintés és hangulatkeltés. Ugyanis a legtöbb lakossági fogyasztónál éves leolvasási rendszer van, így az árcsökkentés hatása és a cégek bevételcsökkenése is max jövőre fog megjelenni. Arról nem is beszélve, hogy sok szolgáltató sokszor feltételezi a fogyasztást és ennek alapján számláz.

A víz ára egy érdekes kérdés. Nálunk kéthavonta küldenek számlát. És érdekes módon a melegvíz olcsóbb. (Panelban lakom.) Ami a legérdekesebb benne, hogy a csatornázási művek külön számláz a melegvíz után, kb 10x-es árat, mint a hidegvíz esetében. Ezt a gyakorlatot nem érzem korrektnek, mivel mindkettő ugyanoda megy.

Az erőművekkel azért óvatosan fogalmazzon meg kritikát! A konstrukciók többsége leeht, hogy 60-as évekbeli, de az alkatrészekre ez nem feltétlenül igaz, legalábbis ami a mechanikus részeket illeti. Az elektromos részek esetében pedig nem jelent feltétlenül hátrányt a magas életkor. Vagy esetleg vannak az alkatrészek életkorára vonatkozó konkrét ismeretei?
süti beállítások módosítása