Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

És mégis lett gazdaságpolitika

2010.06.08. 16:45 | antal.daniel | 8 komment

Címkék: gazdaság magyarország köztársaság gazdaságpolitika cikkeim portfolioblogger

A hétvégén számtalan módon fejezték ki pánikba esett elemzők, hogy szerintük - megalakulása után alig egy héttel - megbukott az új kormány gazdaságpolitikája. A pohár félig üres volt: az új kormány valóban alábecsülte Magyarország üzleti partnereinek türelmét, és se hiteles gazdaságpolitikai vezetőkkel, se megbízható programmal nem rendelkezett egy hónappal a választások után. A kedd délután mégis félig teli poharat hozott: Orbán Viktor ma a parlamentben huszonkilenc pontban olyan tényleges gazdaságpolitikát mutatott be, amelyet a piacok az első pillanatban igen kedvezően fogadtak.

Nem egyszerű huszonkilenc, gyors egymásutánban felsorolt intézkedést értékelni - főleg, hogy ezek e sorok írásakor még nem ismerhetők meg egységes, írott, közpolitikai program részeként -, de úgy gondolom, hogy a magyar gazdaság minden lényeges problémáját érintik. A múlt hét kétségkívül túl sok izgalmat hozott a magánvagyonunk, megtakarításaink, megélhetésünk biztonsága szempontjából. Részben magunknak köszönhetjük, és részben mi magunk személyesen tudunk rajta változtatni. Vita erről a komment.hu oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr712066046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bádogos 2010.06.08. 18:26:17

"az új kormány valóban alábecsülte Magyarország üzleti partnereinek türelmét" - helyesen "túlbecsülte"

lajafix 2010.06.08. 22:33:20

Szerinted a bejelentett lépések elégségesek?

ayatollah 2010.06.09. 00:17:24

Egy valami nagyon nincs a tervek között. A politikai elit (értsd a szocik) által ellopott vagyon visszaáramoltatása a közpénzekhez.

Vajon miért?

mig8 (törölt) 2010.06.09. 08:01:58

Szerintem is remek a terv, messzire mutat és rendkívül impozáns.

Azonban ahhoz, hogy e terv mozgásteret adjon, kell az is - szerintem -, hogy a piac hitelt adjon neki. Különben csak terv marad - merthogy jelenleg ez a 29 pont még csak terv.

Arra már többen rámutattak, hogy szummázva a kiadásokat és a bevételeket egálban lesz a kormány. De van itt egy kis bibi: a felsorolt lépéseket nem egyszerre és nem 100%-osan fogják bevezetni. Így marad a kérdés: az "egál" mikortól lesz?

Továbbá ez a terv nem az, amiről akár csak a múlt héten szó volt. Mondhatni parasztvakítás ahhoz képest sok tekintetben.

Szóval én kívárnék, mielőtt eldöntöm, hogy a terv jó vagy rossz. Sőt.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.06.09. 12:34:58

lajafix - Nem tudom megítélni, mennyire jó a terv. Nem látok közte káros intézkedést, és vannak közte nagyon jók, a koherenciáját nagyon nehéz viszont így, rádióban hallgatva értékelni. Én sok helyen képviseltem egyfajta véleményt, és amiket én fontosnak tartottam - az állami bértömeg csökkentését, a járulékok helyett az adók csökkentését, a közkiadások befagyasztását, megtalálom benne. Kifejezetten zseniálisnak tartom a pálinkára vonatkozó lépést és néhány más szimbolikus gesztust. Bizots vagyok benne, hogy a költségvetés tartásához messze elég ez a terv, nem is várt senki ennyit, hogy ez egy koherens gazdaságpolitikáhhoz elég-e? Kezdetnek igen, de a monopóliumok, a versenyképesség kérdése nem jelenik meg benne, szóval egy teljes modern programnak talán még kevés.

Károlynils 2010.06.23. 06:06:28

Pálinka valóban zseniális. Gondolom, mikor ehhez a ponthoz értek az IMF szakemberi akkor elismerően csettintettek, hogy ez a Mr. Orbán valóban komoly szakember, jó helyen van a pénzünk.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.06.24. 22:02:34

Károlynils - A pálinkafőzés liberalizációja nem hinném, hogy az IMF-nek tett gesztus volna. Szerintem arról szól, hogy ha már az állam kivonult a faluból, bezárta a rendőrörsöt, a vasútállomást és a postát, akkor mégis disznóság, hogy csak egy fináncot hagy hátra, hogy az otthon főzött szeszre kivesse az illetéket. Valahogy ez nem fér össze a közteherviselés gondolatával. Szerintem ez van mögötte.
süti beállítások módosítása