Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Felkészülés az EU-elnökségre: az energiabiztonság ára

2010.05.10. 22:26 | antal.daniel | 6 komment

Címkék: magyarország eu energia ár lengyelország biztosítás 2011 portfolioblogger

Az International Centre for Democratic Transition  Energy Security 2011 – Challenges of the Hungarian EU Presidency című konferenciájának felkért előadója voltam május 7-én. Mivel a nemzetközi tapasztalataim a vasúti ügyekre korlátozódnak, elsősorban közgazdászéknt (és pályaelhagyó aktuáriusként) beszéltem az energiabiztonságról.

A nyitóbeszédek és az első panel számomra rengeteg újdonságot hordozott (12 oldalt jegyezteltem). Noha nem beszélhetek a lengyelek nevében, nekem úgy tűnik, hogy Magyarországnak igencsak fel kell kötnie a gatyáját, ha bármit is el akar érni jövőre az energia-területen: a felmerülő témák egy része olyan, ahol a magyar állam képviselője gyakran még szakértői, nemhogy miniszteri szinten nem képviseltették magukat. Számomra érdekes volt, hogy micsoda egyetértés volt a külpolitikai szakértők között abban, hogy az energiabiztonság és a biztonságpolitika kérdését el kell egymástól választani.

Az én előadásom egy autó biztosításának analógiájával a kockázatmenedzsment és a kockázatok árazásának, illetve fedezésének eszközeiről szólt, bemutatva, hogy a kockázatkezelés eszközei a nemzeti energiaellátás szempontjából is értelmezhetők.

Noha a prezi önmagában nem sokat jelent, elmondhatom, hogy sokkal nagyobb volt az egyetértés abban a tekintetben, hogy az energiabiztonság túlhangsúlyozása elviselhetetlen költségekkel jár mint gondoltam volna. Talán mindenki egyetértett abban, hogy az energiabiztonság ellátásbiztonsági része túl nagy hangsúlyt kapott az elmúlt évben, és ennek a versenyképességre gyakorolt hatása túlzottan nagy, ezért ideje értelmes párbeszédet kezdeni az ellátásbiztonság megfizethető szintjéről - nem költhetjük minden pénzünket tartalék erőművi kapacitásokra és tárolókban álló tüzelőanyag-készletekre.

Ettől függetlenül nekem az a véleményem, hogy az energiabiztonság másik vetületére, a túlzottan ingadozó vagy magas árakra is vannak megfelelő kockázatfedezési eszközök, amelyekkel az európai tagállamoknak, így Magyarországnak is élnie kellene - ezt sem nagyon vitatta senki.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr561991195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.05.12. 07:27:22

Tisztelt Antal úr!

Tudna ezekről a felmerülő témákról címszavakban beszélni? Engem roppantul érdekelne.

A Visegrádi országok vonatkozásában egyetlen nagyobb, az energiabiztonságot szolgáló, de még meg nem valósult projektről tudok. Az viszont vagy nem kap kellő publicitást, vagy haldoklik. Igaz, engem a téma nem hivatásszinten érdekel...

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.05.13. 18:16:11

És mi az a projekt? Én csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy az energiabiztonságnak szintje és ára van - mint a casconak, amit lehet kicsi és nagy önrésszel kötni.

mig8 (törölt) 2010.05.14. 07:38:39

Terv szintjén felmerült a Visegrádi országok gáz és olaj vezetékeinek észak-déli összekötése. Ez az energiabiztonság növelése irányába hatna.

Sajnos egyenlőre csak terv. Hiányzik mögüle a pénz.

Számomra evidencia, hogy az energiabiztonságnak szintje és ára van. (Többek között ez is az egyik oka annak, hogy pl az ELMŰ nem nagyon szereti az alternatív energiaforrásokat. Mert az azok által betermelt energia a hálózat biztonságát veszélyezteti.)

Feltételezem, hogy ennél azért konkrétabb dolgok is elhangzottak - nemcsak az Ön előadásán, hanem az egész konferencián.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.05.17. 12:31:14

Magyarországon nincsen állami gázvezeték (és közvetetten állami is csak tervezt szintjén). Igen, a gázvezetékek építése egy középtávú alternatívája a gáztárolók építésének, és valószínűleg jobban hozzájárul az ellátásbiztonság/versenyképesség megfelelő szintjéhez, de nagyon sokba kerül. Jelentős vita folyik arról, hogy milyen irányba volna érdemes vezetékeket fektetni, de az észak-déli vezeték például egy igen kockázatok lépés volna: ha kiderülne, hogy pl. Lengyelországban mégsem fognak elég gázt bányászni, akkor lehet, hogy soha nem térülne meg. Szerintem a konszenuzs jelenleg a nyugatra menő vezetékek körül alakul ki. De ennek a kérdésnek csak a tárolókkal és a tárolt mennyiséggel összefüggésben van értelme. A tárolt mennyiséget folyamatosan finanszírozni kell, noha nem lehet használni szinte soha, a tároló és a vezeték pedig egyformán meglehetősen nagy tőkeigényű beruházás. Lehet, hogy jobban megéri néhány napos korlátozásokat átvészelni.

mig8 (törölt) 2010.05.17. 20:52:08

Nincs állami, ez igaz. De attól még lehet olyan a projekt, amely állami támogatású.

A célja egyébként tudtommal az ellátásbiztonság növelése, nem pedig a lengyel gázpalákból nyert gáz elvezetése. Azaz, ha elzárják az ukrán vezetéket megint, akkor északról érkezhessen a térségbe gáz.

Konszenzus. Mi több, az Adria mellett már meg is épült a gázvezeték.

A tárolók. hogy soha nem lehet használni, az eléggé sarkos megfogalmazás. Ma is azt csinálják, hogy amikor olcsó a gáz a tárolókat feltöltik és amikor drágább, ill. nagyobb a fogyasztás, akkor pedig letermelik. Afféle pufferként hasznosítják őket. Persze a stratégiai gáztározó esetében - mert gondolom, hogy erre gondol - kissé másképp merül fel a kérdés, de alapvetően ugyanez a helyzet.

Korlátozások. Lehet hogy jobban megéri? Már megépült a stratégiai tározó pont azért, hogy ne kelljen idehaza ilyen korlátozásokat bevezetni...

mig8 (törölt) 2010.05.28. 13:16:26

Megnyugtató, hogy a Fidesz komolyan foglalkozik az észak-déli gázvezeték ötletével:

index.hu/kulfold/2010/05/28/orban_megdonti_horn_rekordjat/

Ha hinni lehet annak a pár sornak, akkor hamarosan több is lesz a vezetékből, mint egyszerű javaslat. Az érdekelt országok: Lengyelo., Románia és mi, de minden bizonnyal Szerbia és Bosznia is.

A megvalósításnak két komoly akadálya van: Szlovákia esetleges fenntartása vele szemben és a pénzhiány. Ez utóbbit már Ön is feszegette - joggal.
süti beállítások módosítása