Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Az eladósodottság Afrikából Kelet-Európába vándorol

2010.05.04. 11:06 | antal.daniel | 4 komment

Címkék: gazdaság közpénzügyek portfolioblogger egypillanat

Az alábbi ábrán 1970-2008. között követhetjük nyomon az egyes országok adósságszolgálatát - az egykori gyarmatok induló kölcsöneit, amit képtelenek voltak visszafizetni, Latin-Amerika teherlerázását, az argentín csődöt aztán Közép- és Délkelet-Európa elképesztő mértékű eladósodását.

A Világbanknak ez a fejlődési adatsora azt mutatja meg, hogy az adott ország a külföldről szerzett jövedelmének (exportált áruk, szolgáltatások és kapott hazautalások, segélyek) mekkora részét fordítja adósságtörlesztésre. A kék lufi általában kezelhető. A zöld kezd veszélyessé válni, a sárgánál általában jön az államcsőd, a piros meg kezelhetetlen. Nagyon sok kelet-európai ország helyzete fog romlani, hiszen ezt a válságot (is) hitelből vészelték át, ugyanakkor az a jövedelmi bázisuk, amiből törleszthetnek, a GDP-nél is sokkal nagyobb mértékben csökkent. A kivétel Lengyelország, amely a világválság alatt is növekedett, eladott veszteséges állami és önkormányzati cégeket, és a bevételből csökkentette adósságait.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr761973406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.05.04. 13:08:50

Roppant tanulságos.

tegyük hozzá rögtön, hogy közép-kelet-európában van még egy időzített bomba: a demográfia alakulása. Bulgáriában, vagy Romániában vannak olyan régiók, ahol komplett korosztályok hiányoznak, mert elmentek nyugatra dolgozni. Aki maradt, az vmilyen szempontból hátrányos helyzetben van, aki visszajött, az általában azért, mert külföldön már nem talált munkát.

Magóg napján (törölt) 2010.05.04. 14:31:51

Tetszettek volna egy szakajtónyi gyereket csinálni mint az életképesebb optimistább fajták. Hánem?

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.05.04. 17:57:15

@mig8 A demográfiai folyamatok nem csak Közép-Kelet-Európára jellemzőek, az ilyen hosszú távú gazdasági folyamatok soha nem választhatók el a legalapvetőbb termelési tényezők, vagyis a munka, a tőke és a termőföld viszonyától. Afrika hosszú ideje nettó kibocsátója a lakosságnak, mert nem tud eltartani elég embert ilyen államokban. Európa hosszú ideje bevándorlási cél, mert a népesség a reprodukciós ráta alatt van. Biztos vagyok benne, hogy K-Európa gondjainak a megoldása részben demográfiai jellegű lesz.

mig8 (törölt) 2010.05.05. 08:14:43

@antal.daniel:

Nem ilyen egyszerű. Európa nyugati felén a csökkenő gyerekszám jelenti csak a demográfiai problémát. Azonban a fent nevezett országokban amellett, hogy csökken a gyerekszám, a 20-as és 30-as éveikben járó munkaképes korú társadalmi rétegre is jelentős szívóhatást gyakorol az EU szerencsésebbik fele. És ez az, ami sokkal nehezebbé teszi a megoldást itt.

Tény hogy Európa bevándorlási célpont, Afrikából nézve mindenképp. De a bevándorló se megy akárhová! Különben mondjuk az afgánok megállnának Romániában.

Az is tény, hogy bizonyos körökben sok gyereket vállalnak. Teszik ezt azért, mert a gyermekek után járó segély magasabb, mint amit munkával el tudnának érni (megélhetési gyerekvállalás). Ettől viszont még ők sem akarnak ittmaradni, ld Svédországba, Kanadába irányuló migráció.
süti beállítások módosítása