Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

A népességfogyás érzékeltetése I.

2010.03.22. 21:59 | antal.daniel | 8 komment

Címkék: india törökország demográfia portfolioblogger egypillanat

Az alábbi vizualizációt a Google készítette a termékenység, a várható élettartam és a népesség ábrázolására. A körök méretete a népességgel arányos, ahogy megyünk előre az időbe, jobbra haladunk, vagyis nő a várható élettartam, és megyünk lefelé, ahogy csökken az egy nőre jutó szülések száma.

Az egyes országok minden kulturális relativista elmélet ellenére nagyon hasonló pályát járnak be, de egymás után. Az emberek egyre tovább élnek és a nők egyre kevesebb gyermeket szülnek. Ez a két hatás nem csak kulturálisan, hanem biológiailag is összefügg. Egy tipikus magyar nő (akinél a magyar nők fele fiatalabb, fele idősebb) már elmúlt negyven éves, és ezért nagyon valószínűtlen, hogy még lesz gyermeke. Egy tipikus török nő viszont csak 28 éves, ezért csak a kora miatt is valószínűleg lesz még egy gyermeke.

Törökországot azért választottam, mert az egész közép-európai régió egyik legfontosabb geopolitikai és gazdasági versenytársa, bár viszonylat távol van tőlünk. India pedig azért érdekes, mert Kína mellett gyakran elnézik, hogy milyen gyorsan nő a súlya, amit az össznépességet reprezentáló körnagyság is szimbolizál.

Számomra az ábra legfontosabb üzenete az, hogy a világ nemzetei nagyon hasonló pályát járnak be, és akár jó, akár rossz a hangulatuk vagy a kormányuk, nem nagyon tudnak letérni a pályáról. Az elöregedésnek ezért egyetlen hatásos ellenszere van: ha a fiatalabb régióból az elöregedettebbek felé költözhetnek emberek. Lehet ez a Szent István gondolat aktualizálása?

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr801860925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.03.23. 07:37:26

minek költözni? ugyanazon a Földön vagyunk, csak gazdasági rabszolgának lehet költözni, a társadalomba nem lehet beilleszkedni, ezt jól mutatják a NyEu példák 40 évre visszamenőleg, illetve a második és harmadik generációsok sorsa ma, 2010-ben.

Európa nem érdemli meg, hogy fiatalok kisegítsék, amíg így viselkedik, ahogy. Hol az a lehetőség-keret, amit Amerika ad, vallásszabadsággal, munkalehetőséggel, elfogadással? ne mondjuk, hogy iszlám, mert Párizs külvárosában nem (csak) arabok, hanem tiszta afrikai feketék, Londonban indiai hiduk és fiatal kelet-európaiak élete kilátástalan a társadalomhoz való felzárkózás tekintetében.

a migrációs lehetőség egyébként is elfogyott. a Föld 90%-ának reprodukciós mutatója 2. csak azért lesz ebből az egész Földre 2,8, mert szubszahara meg Afganisztán és környéke. pont a két legelmaradottabb. lehet kulturális küzdelmeket emlegetni, de egy afgán hegyi pásztor, a középkor előtti életszemléletével nem fog tudni európai napi életmódot folytatni, reménytelen.

dzsobacsi 2010.03.23. 10:46:39

Nagyon érdekes ez az interaktív grafikon.

Nekem az tűnt fel rajta, hogy ha a születéskor várható élettartamot nézem, a 60-as években még egészen az élbolyba tartoztunk, és nem volt olyan Latin-Amerikai ország, amelyik leelőzött minket. Sőt, Japán (aki most az első) egy kicsivel mögöttünk volt. Azóta mi is javultunk persze egy kicsit, de sorra hagynak le minket a többiek.

dzsobacsi 2010.03.23. 10:55:12

Aztán vannak olyan pöttyök, amik egyes korszakokban az időben előrehaladva jobbról balra mozognak. Kambodzsa és Ruanda sorsát valamennyire ismerem. Gondolom, a többieké sem lehetett sokkal vidámabb...

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.03.23. 11:03:30

is - Az emberek általában olyan helyre szeretnek költözni, ahol jobban élnek, nem ahol rosszabbul (a migráció döntő részét ez magyarázza). Európába pedig rengetegen szeretnének bevándorolni. Ahova lehet, ott jók is a mutatók (pl. Franciaország)

dzsobacsi - valóban lehet jobbról balra menni, de meggyőződésem, hogy ehhez masszív bevándorlás is kell. Én nem arra helyezném a hangsúlyt, hogy a hatvanas években az élbolyban voltunk (na ná, Európa volt ötszáz évig a világ leghatalmasabb és gazdagabb civilizációja), hanem hogy ugyanaz a fejlődési út bejárható minden ország számára nagyon hosszú távon.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.23. 12:10:44

a bevándorlás egy érdekes kérdés. különböző kultúrák, népek. Magyarország nem az az állam, ahol csak úgy meg lehet oldani az elöregedést bevándorlással, meg Ezrópa sem az a földrész; még azokkal sem sikerült közös nevezőre jutni, akik itt élnek velünk. a romák.

egyébként, a grafikon nagyon adja.

bádogos 2010.03.23. 16:33:39

@antal.daniel: Ez elég leegyszerűsítő szemlélet. Franciaországba nem lényegesen könnyebb vagy nehezebb, mint a többi EU országba, pl. Németországba. A két ország demográfiai adatai között a különbség mégis ég és föld. Állításoddal ellentétben Franciaországban a franciák termékenységi mutatója is közel van a 2-es értékhez (bár a bevándorlóké valóban magasabb). A németeké valahol 1.3 közelében van.

A kulturális problémák miatt Ny-Európa is inkább arra felé hajlik, hogy a bevándorlást a harmadik világ felől korlátozni kell, a hazai szaporulatot serkenteni, a fennmaradó hiányt meg lehetőleg hasonló kultúrájú országokból (pl. Kelet-Európa) beszerezni.

Magyarországnak valóban aktív migrációs politikát kellene folytatnia, ami szerintem a közeli térségre koncentrálna: Románia, Moldova, Ukrajna. Innen lehetne munkavállalókat ill. fiatal családosokat Magyarországra vonzani, feltéve, hogy itt az élet valóban vonzó lenne és a gazdaság fejlődése felszívná a beköltöző munkaerőt.

kopasznyakú 2010.03.23. 16:33:48

a kedves szerző hány leendő adófizetőt nevel saját háztartásában? van olyan ember aki komolyan elhiszi, hogy a bevándorlók fizetni fogják a vén nyugatiak nyugdíját évtizedekig évente kétszer indexálva és a gyorsuló ütemben emelkedő egészségügyi költségeket?

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.03.24. 16:46:07

Franciaországba lényegesen könnyebb bevándorolni, mint Németországba vagy Magyarországra:
antaldaniel.blog.hu/2007/10/28/mennyire_konnyu_magyarorszagra_bevandorolni

A francia bevándorlás azért csökkenti az elöregedettséget, mert a bevándorlók eleve úgy tervezik a családjukat, hogy már Franciaországban szülessen a gyermekük, aki állampolgár lesz.
antaldaniel.blog.hu/2008/09/28/miert_jok_a_francia_demografiai_mutatok

A francia bevándorlási politika tehát kétféleképpen növeli a potenciális adófizetők számát: növeli a francia gyerekek számát, és növeli az adófizető korú, fiatal bevándorlók számát.
süti beállítások módosítása