Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Látszámstop a közszférában

2009.07.29. 12:36 | antal.daniel | 4 komment

Címkék: munka köztársaság közigazgatás

Sok online híforrás számolt be a közigazgatásban foganatosított létszámstopról, de csak kevés, így az Index számolt be az okáról.

A létszámstop előírásának értékelésekor nem árt felidézni, a rendelkezésre álló adatok szerint eddig idén bő ötvenezerrel hízott a költségvetési szektor létszáma: a KSH adatai szerint januárban még alig haladta meg a 700 ezret a szektorban foglalkoztatottak száma, májusban pedig már megközelítette a 760 ezret. Igaz, a növekedés egy részét a közfoglalkoztatottak számának emelkedése magyarázza.

Úgy látszik, a bársonyos reformokat a bársonyos válságkezelés váltotta fel: az állam a pénzügyi és gazdasági válságra alkalmazottai számának közel tízszázalékos növelésével válaszolt az idén. Azt gondolom, hogy az új közalkalmazottak, köztisztviselők kapcsolati hálójának és családfájának elemzésével a magyar korrupció és nepotizmus kutatása új lendületet kaphatna.
Az intézkedés persze annak árt, aki becsületes volt, hiszen azokon a munkahelyeken, ahol nem vettek fel családtagokat, barátokat, nehéz helyzetbe került polgárokat, csak végezték a munkájukat, és haláleset, szülés, vagy más okból csökken a létszám, ott sem lehet pótolni a kiesett munkaerőt. Vagyis ahol becsületesen dolgoztak a közszférában, ott többet kell majd dolgozni, miközben persze azok, akiket a munkanélküliség elől rántottak be, most már maradhatnak a helyükön.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr341709915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2009.07.29. 12:36:00

Nem értem, hogy a közmunka-program és a közszféra alkalmazottainak a száma hogyan keveredhet a foglalkoztatási statisztikákban. Azt sem nagyon tudom elképzelni, hogy 40 ezer fővel nőtt a közmunkások száma. Azt viszont szinte el sem tudom hinni, hogy nem nőtt a válság alatt a közszféra által foglalkoztattoak száma.

Madár 2009.07.29. 12:36:00

hmmm... azért ha a közmunka-programokban részt vevők száma két-három hónap alatt 40 ezerrel nőtt, akkor elég könnyen kiszámolható, hogy a költségvetési szektor maradék részében összességében mekkora volt a hízás ebben az időszakban. kb. 0.

ebben az egyetlen rizikófaktor, hogy számomra kicsit hihetetlen, hogy hirtelen az állam 40 ezer embert tudott felszívni. lehet, hgoy csak papíron, persze.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2009.07.29. 12:36:00

Is-is. A bejelentés drámai, és a látókörömben vannak terjeszekedő állami foglalkoztatók. A legfrissebb közigazgatás-védelem létszámadat (I. negyedév) az előző év előző időszakához képest "csak" 3,4 százalékkal magasabb, igaz, év végén még több volt. Ez egy macsak-egér harc, igazából nem is tudom, hogy van-e olyan hivatalos statisztika, amiből ezt meg lehet állapítani, hiszen a kht-k besorolása meglehetősen önkényes lehet.

Madár 2009.07.29. 12:36:00

ezek egy kicsit messzire szaladó következtetések, amiket inkább a korábbi tapasztalatok, mintsem a friss infók okoznak, ugye? :)

Merthogy:

"Már a két hete megjelent létszám és kereseti adatoknál feltűnt, hogy megállt a foglalkoztatási adatok romlása.

Akkor már jeleztük, hogy a költségvetési szektorban jelentős foglalkoztatottságbővülésnek lehettünk tanúi áprilisban és májusban. A jelenség mögött nem a közigazgatásban állók létszámának felduzzadása áll, hanem az, hogy a beinduló állami bérmunkaprogramok jelentős mennyiségben szívják fel a munkaerőt - tájékoztatta akkor a Portfolio.hu-t Vasas Szilvia, a Központi Statisztikai Hivatal illetékese. A tavasz utolsó hónapjában már 63 ezer ember dolgozott ezen programok keretében. Márciusban még csak 20 ezer fős volt ez az állomány, és egy évvel korábban sem érte el a 30 ezret."

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=119018&is=1
süti beállítások módosítása