Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Az IMF segítséget nyújtana Magyarországnak

2008.10.13. 21:50 | antal.daniel | Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság magyarország eu közpénzügyek

Az IMF vezérigazgatójának, Dominique Strauss-Kahnnak a mai közleménye szerint az IMF kész Magyarország számára pénzügyi és szakmai segítséget nyújtani. Az EU ebben támogatná az IMF akcióját, amennyiben az összhangban van az EU gazdaságpolitikájával. Magyarországot különösen erősen érinti a globális válság, mivel a makrogazdasági egyensúlytalanság, az eladósodottság és a külpiacokra utaltság miatt az egyik legkiszolgáltatottabb országgá váltunk. Magyaország régóta nem vesz teljeskörűen részt az EU gazdaságpolitikájában: a felelőltlen költségvetésünk miatt régóta eljárást folytat velünk szemben, és az eurózónába sem léphettünk be. Arra azonban még nem volt példa, hogy az EU egy tagját az IMF-nek kelljen kihúznia a vízből.

Miközben a kormány szerint kivédtük a nemzetközi pénzpiacok támadását, a válságintézkedésekbe becsúszott egy érdekes kakukktojás: eltörölték a nyugdíjalapok állampapír-tartási megkötéseit. Bár elsőre jól hangzik a dolog, ezzel a lépéssel akár kvázi-államosítani is lehet a magánnyugdíj-rendszert: nem csak az állami felosztó-kirovó, hanem a jövőbeli tőkefedezeti nyugdíj is a mostani adófizetők készpénzére fog épülni. Egyszerűbben fogalmazva: a tőkefedezeti nyugdíjpillérünk hozamát, illetve annak kamatelemeit adófizetőként fizethetjük be a saját pénztárunkba, ha a pénztárunk főleg magyar állampapírt tart. De legalább ezzel a kör bezárul.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr331709742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása