Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

A főbűnök XXI. századi értelmezési kísérlete

2008.03.11. 22:29 | antal.daniel | 3 komment

Címkék: vallás környezetvédelem

A Konvervatóriumon elég élénk vita bontakozott ki Gianfranco Girotti L'Osservatore Romano-nyilatkozatáról a főbűnök XXI. századi katolikus újraértelmezési kísérletéről. Az angolszász sajtó a Daily Telegraph cikke kapcsán kapta fel a fejét a nyilatkozatra, Magyarországon többek között a FigyelőNet számolt be róla. Amíg még a Vatikáni Figyelő nem ír róla, addig szerintem a katolicizmusban járatlan olvasóknak nem érdemes messzemenő következtetéseket levonnia a hírből. Egy ilyen sajtónyilatkozat nem kiforrott álláspont, és főleg nem megfellebbezhetetlen.

A tudósítások szerint napjaink főbűnei a génmanipuláció, az emberkísérletek, a környezetszennyezés, a társadalmi igazságtalanságok okozása, a szegénység okozása, a túlzott gazdagság és a drogfogyasztás volnának. Az érseki nyilatkozat szerint a "múlt főbűnei" meglehetősen individualisztikus dimenziójúak voltak. Persze erre bárki rávághatja, hogy pont ettől van etikai dimenziójuk. Nem pusztán szócsavarás, hogy közösségi, társadalmi folyamatoknak igen-igen problémás etikai dimenziót adni. Az erkölcsi parancsoknak ugyanis addig van hatásuk, amíg van címzettjük, végrehajtásuknak pedig alanya. Ez pedig végső soron az ember. Az emberrel szemben értelmes erkölcsi elvárásoknak egy közösséggel szembeni érvényesítési kísérlete sajnos könnyen kollektív felelőtlenségbe fordulhat.

Az új főbűnök felvetésénél sokkal távlatosabb és érdekesebb felvetésnek tartom, hogy a katolikus egyház esetleg rehabilitálná Luther Mártont.

Kép: Hieronymus Bosch - A hét főbűn és a négy utolsó dolog. Korábban: A Vatikán a klímaváltozás ellen; egyéb vallás témájú bejegyzések.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr301709570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.03.11. 22:29:00

Egy kedves olvasó felhívta a figyelmet arra, hogy kissé összecsúszott két-három mondat az eredeti bejegyzésben. Remélem, hogy második nekifutásra érthetőbb lett.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.03.11. 22:29:00

Úgy gondolom, hogy a főbűnök kérdése némiképpen távlatosabb dolog, mint a jelenlegi kormány politikájának megítélése :) Gondolom, a mindenkori kormány alatt sem az örök királyságra gondoltál.

Az afrikai példád erkölcsileg megítélhető az "eredeti" főbűn, vagyis a kapzsiság, illetve a jótékonyság vagy könyörületesség hiánya által is. Nekem a problémám módszertani: az olyan erkölcsi parancs, amelynek nincsen egyértelmű címzettje, szerintem a szó igazi értelmében nem erkölcsi parancs, hanem óhaj.

Ha kicsit tovább olvasgatod a blogodat, akkor rá fogsz jönni, hogy mi a véleményem a Girotti őexcellenciája által felhozott társadalmi problémákról.

Épp ma olvastam, hogy az elmúlt években lényegesen csökkentek a jövedelmi különbségek Magyarországon.

dekoninck 2008.03.11. 22:29:00

Helló,
Most a mindenkori, de főleg a jelen kormányt akarod védeni azzal, hogy a szegénység és társadalmi igazságtalanság okozása nem főbűn vagy ha az is, nem kenhető rá egy emberre vagy egy jól körülhatárolható csoportra? :)
A ma emberétől elvileg elvárható lenne, hogy távlatokban és közösségileg is gondolkozzon, ne csak saját magára gondoljon, így szerintem nincs baj ezzel a kezdeményezéssel. A falánkság, restség, egyebek tényleg gyermetegnek hatnak a mai világban, hadd haladjon már a korral az egyház is.
Persze egy szolidaritás-tagadó kormánynak és embereinek (ezt persze visszautasítod) ez nyilván nincs ínyére. De a jobb megértés kedvéért (persze sarkítani veszélyes) ne is a magyar helyzetet nézzük, hanem pl. egy korrupt afrikai államot: a nyugati segélyeket lenyúló államfők, minisztereik cakkumpakk tehát nem követnek el főbűnt??
süti beállítások módosítása