Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Munkaerőpiac az új EU-tagoknál

2007.09.27. 23:40 | antal.daniel | 4 komment

Címkék: versenyképesség

Régóta tudjuk, hogy a gazdasági átmenet rákfenéje, hogy egyszerre van jelent a masszív munkanélküliség (vagy inaktivitás azok részéről, akik otthagyják öreg koruk előtt a munkaerőpiacot) és a munkaerőhiány. Mivel a szocializmusban egészen más képességekre volt szükség, mint a piacgazdaságban, sem a munkaadók, sem a munkavállalók nem mindig azt találják, amit keresnek. És ehhez jön hozzá a csökkenő vagy stagnáló népesség.

Ami nagyon érdekes, hogy az egyes átmeneti országok egészen máshogy reagálnak erre a helyzetre. Lengyelországra és Lettországra elképesztő mértékű migráció jellemző: nagyon sokan mennek el másik országba dolgozni, és sok vendégmunkást fogadnak. Eközben Magyaroszágon a migráció szintje továbbra is nagyon alacsony, és a belső vándorlás is csak tavaly kezdett felgyorsulni. A balti államokban, Csehországban és Lengyelországban a rendszerváltás óta a legalacsonyabb a munkanélküliség, és néha az aktivitási ráta is nagyon magas: Észtországban szinte eléri a lisszaboni 70 százalékos célkitűzést. Magyaországon viszont világviszonylatban is igen alacsony az aktivitási ráta, miközben a munkanélküliség szintje európai viszonylatban nem különösebben magas.

Szóval, elég heterogén ez a Közép-Európa, a Világbank számításai (pdf) viszont arra figyelmeztetnek, hogy sokan nem ismerik a tücsök és a hangya meséjét: Szlovénia és Szlovákia kivételével az elmúlt években minden közép-európai országban gyorsabban nőttek a bérek, mint a dolgozók által megtermelt érték. (A bal ábra a v4-re, a jobb a többi új tagra mutatja azt a hatást, hogy az egyfőre jutó megtermelt érték költsége, vagyis a bér mennyivel nő. A nulla feletti érték azt mutatja, hogy egy megtermelt euróból relatíve többet visznek haza a munkások). A munkavállalók relatíve jól járnak, de kérdés, hogy meddig feszíthetik a húrokat: a magyarok már másodszor tanulhatták meg, hogy ha a bérek növekedésével nem nő együtt az egy főre jutó termelés, akkor ezt mindig a feketeleves követi.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr541709471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2007.09.27. 23:40:00

A munkanélküliséget illetően: szerintem nem lehet a munkaerőpiacon kívül értelmezni ezt a fogalmat, munka nélkül van az ovis meg a nagyon öreg bácsi is.

Íme a KSH munkaerő-statisztikák, érdemes őket összevetni az APEH személyi jövedelem-statisztikáival. Az APEH 4,37 millió személyi adózót tart nyilván.

Szerintem a magyar adatok azért olyan furcsák, mert nálunk a legmagasabb az adóráta, és ez nem a munkanélküliség, hanem a feketegazdaság felé tolja az alacsony produktivitású dolgozókat. Szóval az alacsony munkanélküliségi és alacsony aktivitási ráta mögött rengeteg nem regisztrált dolgozó van. Ez akkor vált nagyon világossá, amikor a tébéjogosultságokkal elkezdtek keménykedni.

Párkányer 2007.09.27. 23:40:00

ez az, ne ragadjunk le a statisztikai meg makrotankonyv besorolasnal: munka nelkul az is van, aki nem akar dologzni, es ahogy irta tarsadalmi koltseget okoz.

a 3.5millat egy kozgazda mondta a Friderikusz musoraban, ha idomilliomos leszek, utannanezek melyikben. De utannaszamolhatunk: mennyi most Magyarorszagon a foglalkoztatottsag?

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2007.09.27. 23:40:00

Hello Párkányer, egy elvi hiba van az érvelésedben, továbbá valamit nem veszel figyelembe: aki nem kíván a munkaerőpiacon részt venni, az nem tekinthető munkanélkülinek (ettől még nagy társadalmi költséget okoz) továbbá a munkaerőpiacra - különösen az EU országokban - külföldiek is érkezhetnek. Magyarországon eddig a demográfiai problémák azért nem jelentkeztek, mert a bevándorlás elég jelentős, bár nem nagyon magas. A 3,5 milliót hogyan számoltad?

Párkányer 2007.09.27. 23:40:00

"alacsony az aktivitási ráta, miközben a munkanélküliség szintje európai viszonylatban nem különösebben magas."

másszóval magas a valós munkanélküliség: azok száma akik nem tudnak VAGY nem akarnak dolgozni. Magyarország ezzel az alacsony aktivitási számmal nagyon kilóg a sorból: s úgy látszik, hogy egy kormány sem mer nekilátni, hogy a lustákat kihúzza a munkapiacra és kezükbe nyomja a lapátot.

Ami így marad, az a messze igazságtalan elosztórendszer (3,5 millió ember dolgozik 10 millió szociális, egészségügyi, stb igényeire). Hosszabb távon, egy csökkenő demográfiai görbe mellett nem éppen perspektivikus...
süti beállítások módosítása