Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Befektetői javaslat a magyar energiapolitika átalakítására

2010.03.28. 21:09 | antal.daniel | 6 komment

Címkék: gazdaságpolitika energia amcham befektetések portfolioblogger közműtanács

A vezetésemmel készült az AmCham befektetői kamara (amelynek ma már számos magyar és nyugat-európai vállalat is tagja) energetikai és környezetvédelmi bizottságában a nemzetgazdaság versenyképességét középpontba állító energiapolitikai állásfoglalás. Véleményünk szerint egy növekedés-orientált, munkahelyeket teremtő, a világpiacon sikeres magyar gazdaságpolitikának ilyen energiapolitikát kellene folytatnia.

Az AmCham négy témában javasol együttműködés a kormányzati szervekkel, a többi kamarával és a vállalkozásokkal:

  • ténylegesen független közműszabályozás megteremtése, amelynek célja az árak rövid és hosszú távú növekedését korlátozó, költség-alapú, az energiaközművek működési és beruházási költségeit optimalizáló árhatóság megteremtése, lehetőség szerint a Magyar Közműtanács, vagy egy erősebb energiahivatal formájában;
  • az energiahatékonyság növelése az ipari, mezőgazdasági, lakossági és közszférában is, elsősorban a magánberuházások - többek között a lakosság saját energiaszámláját csökkentő beruházásai - előtt álló akadályok megszüntetésével és a kiszámítható beruházási környezettel;
  • a magyar gazdaásg energiafüggőségét, a magyar gyáripar és a mezőgazdaság számára új termékértékesítési lehetőséget kínáló zöld energia elfogadása, hatásos beruházásösztönző rendszer és nem jobban célzott támogatások segítségével;
  • a ténylegesen energiahtékonyságot, költségeket és szennyezést csökkentő bányászati, energiatermelő, energiaszállító beruházások előtt álló adminisztratív, szabályozási és pénzügyi akadályok csökkentését, a mainál jóval kedvezőbb befektetési környezet megteremtését.

Az AmCham egy olyan befektetői kamara, amelynek amerikai, magyar és nyugat-európai vállalkozások a tagjai. Tagjaink közé tudjuk Magyarország legnagyobb energiafogyasztóit, és az energiatermelő-, kereskedő és elosztó vállalkozások jelentős részét, valamint az energetikai technológiát gyártó elektronikai gyáripar majdnem egészét.

Az AmCham célja a tagjai, a magyarországi vállalkozások és a kormányzat támogatása abban, hogy a vállalatok, a hazai iparágak és az egész nemzetgazdaság versenyképesen, egyre több jövedelmet hazahozva vegyen részt a világpiaci versenyben. Ennek érdekében az AmCham eddig nyolc szakpolitikai állásfoglalást adott ki. Ebben az évben az energiapolitika témáját emeltük ki. Az energiapolitikának azért kell a nemzeti versenyképesség alappillérévé válnia, mert jelenleg az energia mind a háztartások, mind a termelő vállalkozások egyik legnagyobb anyagi tehertétele.

A magyar gazdaság több és drágább energiát használ egy euró nemzeti jövedelem megtermeléséhez, mint európai versenytársai. A magyar energiarendszer jelenlegi állapota olyan drágán, kockázatosan és öregedő technológiával szolgálja ki Magyarországot, amin versenyképességünk visszanyeréséhez változtatni kell. A változtatásokhoz nagyon sok új beruházásra, befektetésre és jó energiapolitikára van szükség. Az AmCham abban szeretne partnere lenni a magyar kormányzatnak, önkormányzatoknak és a vállalkozói szférának, hogy ezek a beruházások minél hamarabb megvalósuljanak és megtérüljenek. Úgy gondoljuk, hogy a mostani energiapazarló állapotból Magyarország csak nagy mennyiségű, és ténylegesen high-tech beruházással lábalhat ki. Az AmCham és tagvállalatai, Magyarország legnagyobb energia fogyasztó, termelő, és néhány jelentős energia-elosztó és kereskedő cége ennek érdekében javasol új párbeszédet a kormányzattal, a civil szervezetekkel és a többi vállalkozással. 

Letölhető anyagok: Az energiapolitika mint a nemzeti versenyképesség alappillére (pdf), sajtóanyag (pdf)

A sajtóvisszhangot és a letölthető anyagokat folyamatosan linkelem, ahogy elérhetők lesznek.

2010. március 29: AmCham: közműtanáccsal olcsóbbá válhatnak az energiaárak, ugyanerről az origo.hu beszámolója, AmCham: közműtanács, vagy erősebb energiahivatal kéne (Menedzsment Fórum), A közműtanácsnak kellene levernie az energiaárakat (Hír TV), Nem eléggé szigorú? Erősebb energiahivatalra lenne szükség (Magyar Nemzet Online)

Lásd még: kozmutanacs.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr851875858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.03.30. 17:07:32

A téma érdekes, a négy pont kicsit általános (nyilván hosszabban nem lehetett megfogalmazni, nem férne be egy napilapba). De akkor itt kérdeznék párat:

- konkrétan mivel kellene megerősíteni az energiahivatalt? ma mitől gyenge?
- nagyjából ismerem a KÁT körüli szabályozási anomáliákat. a kérdésem az, hogy egy 'jobb' szabályozási környezet milyen pénzügyi egyenleget jelentene beruházási és üzemeltetési oldalon, azaz a magyar állam mennyit nyerne, ha jobban kivonulna és hagyná a piacgazdaságot. másik oldalról, hogy garantálódna az ellátásbiztonság egy ilyen lazább keretben?
- értem, hogy ez egy üzleti stratégia és nem technológiai, mégis konkrétabban érdekelne, hogy az AmCham tagok milyen technológiák mellett teszik le a voksukat. ott mit gondolnak Paks bővítéséről, vannak-e konkrét felajánlások, hogy technológiatranszfert kapnánk, konkrét technológiai befektetési tervei vannak-e tagoknak stb. azt ugyanis kevesebb örömmel venném, ha pusztán felvevőpiaci behatolásra kellene az a lazább szabályozás.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.03.30. 21:09:53

Nyilván érdemes elolvasni a linkelt anyagot, mert az a négy pontnál bővebb, mindegyikkel pontosan foglalkozik. Úgy gondolom, hogy találgatások helyett a legcélszerűbb elolvasni a linkelt pdf fájlokat.

A közműszabályozó hatóságokat az árak és a befektetések mennyisége alapján szokták mérni - Magyarországon az árak nagyon gyorsan nőnek, és nem nagyon magas a befektetések szintje. Az AmCham ezen a területen (is) a változtatás javasolt intézményi és törvényi irányát jelölte ki, nem tette le a garast egy konkrét megoldás mellett sem.

A KÁT-ról külön szól az anyag, szerintünk a kogenerációs erőművek bevitele (ilyen mértékben) eltorzította a KÁT eredeti célját, a zöldenergia megtérülővé tételét.

A jobb szabályozási környezet szerintünk alacsonyabb fogyasztókra áthárított működési költséget, értelmesebben elköltött beruházási költséget, és magasabb jövedelmet (adóbevételt) jelentene a nemzetgazdaságban.

Az ellátásbiztonsággal az anyag nem foglalkozik, de meg kell jegyezni, hogy az ellátásbiztonságnak különféle szintjei vannak. A mostani gázáremelés fő oka a gázellátás biztonsági szintjének drasztikus megemelése volt, amit a most távozó kormány és az energiahivatal is jóváhagyott.

Paks bővítésével kapcsolatban elsősorban nagyobb óvatosságra int az anyag, nehogy a paksi bővítés a többi energetikai beruházás finanszírozási szükségletét kiszorítsa, illetve, hogy a beruházás átláthatóan és célszerűen legyen megvalósítva. Azt azért látni kell, hogy a paksi bővítést nem az AmCham tagjai lobbizták ki, és semmilyen technológiai mellett nem tették le a garast. Őszintén szólva a paksi bővítésről túl keveset lehet tudni ahhoz, hogy érdemben hozzá lehessen szólni.

is 2010.03.31. 07:42:26

köszönöm. ebből sajnos nem az derül ki, hogy valami újdonsághoz jutnék hozzá. bizonyára remek összefoglalója az eddig is ismert problémáknak, egy újabb felhívás keringőre. ahogy az államigazgatásunkat ismerem, cselekvési program, konkrét finanszírozási oldal és lobbi nélkül nem tud, és nem fog vele mit kezdeni. az IVSZ próbált valami hasonlót az informatikára, azt közelebbről láttam, hát egészen siralmas lett, mert ott sem jutott tovább az általános 'de nagy a digitális szakadék' problémaelemzésnél.

pont ez a probléma ezekkel az anyagokkal. a kamaráknak a cselekvési program szintjén kell kezdeményezni, nem a problémafeltárásban. a jogszabályi környezet önmagában, ha nem tesszük melléje, hogy mik lesznek cserébe a technológiai, piaci változások, mindig gyanút kelt a jogszabályalkotóban. csinálj nekem jobb törvényt, és aztán én adok ... mit is? az a mondás, hogy az AmChamben ott ül az energiaszektor meghatározó többsége. hallgatjuk az ajánlatukat.

jó, tudom az informatikai dokumentumból, hogy éppen, hogy egymás konkurrensei a cégek a nagy AmCham mögött, és ha leírunk egy stratégiai irányt, akkor az valakinek a tyúkszeme lesz, amir rálép. de ha a tagok ellenérdekei miatt ilyet nem teszünk, akkor csak az egyoldalú követelés marad meg az anyagból, és egyetlen kormány sem lesz, aki érdemben reagálni fog rá (mert nála fognak az ellenérdekelt felek lobbizni). pont arra volna jó a kamara, hogy belül focizzák le a dolgot, a kormány megcsinálhassa, és ne kapjon további lobbizást a nyakába. az IVSZ nem volt elég erős egy ilyenhez. elég erős az AmCham hozzá?

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.03.31. 16:41:57

Én úgy gondolom, hogy ez egy konkrét anyag, ha szakértő olvassa el, ebből konrétumok következnek. Ez nem egy problémaelemző anyag, a problémaelemző része egy oldal csak.

mig8 (törölt) 2010.04.01. 08:54:08

Szerintem Paks esetében nem véletlen az, hogy ennyire óvatosan fogalmaz az anyag.

Paks bővítésének kérdése nem tisztán energetikai kérdés ugyanis. Ha egy gázerőmű építését tervezik egy adott helyre, akkor az elsősorban energetikai kérdés és csak másodsorban környezetvédelmi és munkaügyi. Egyéb szempontok szóba se jönnek.

Paks esetében viszont az energetikával gyakorlatilag egyenrangú kérdés a biztonságpolitika, a munkaügy, a környezetvédelem és még egy sor más dolog. Emiatt gondolom, hogy nem véletlen az AmCham óvatos fogalmazása.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.04.01. 09:17:26

Ez az anyag a gazdaságpolitika, a környezetpolitika és az ezen belül értelmezett energiapolitika kérdéseivel foglalkozik. Paks makropénzügyi kérdés egy olyan országban, amelybe jelenleg alig áramlik tőke és amely az IMF, az EU és a Világbank közös mentő hitelére szorult.

Az anyagnak a fő üzenete az, hogy ahhoz, hogy a magyar lakosság és a magyar ipar elérhető, ha nem is amerikai, de európai szinten jusson energiához, és ezért a globális versenyben helyt tudjon állni, nagyon sok befektetésre (a monopolizálhatóságot oldó infrastruktúrára, sokkal hatékonyabb technológiákra, az elöregedő eszközök cseréjére) van szükség, és úgy hisszük, hogy a magyar államnak a következő tíz évben erre nem lesz pénze, ezért meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a magántőke korszerűsítse az egyébként jelentős mértékben privatizált, de politikailag kihasznált iparágat.
süti beállítások módosítása