Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Mennyit ér egy vébégyőzelem a nemzetgazdaságnak?

2010.07.12. 00:18 | antal.daniel | 1 komment

Címkék: futball gdp vébé értéke portfolioblogger

A vébégyőzelem hatását már sokan próbálták becsülni. Az ABN AMRO elemzői szerint a spanyol győzelem 0,25%-kal növeli a GDP növekedési rátáját, vagyis inkább átfordíthatja a csökkenést. A holland győzelem hatását 0,25-0,5 százalékra becsülték. Uruguay is sokat profitálhat, meg persze Dél-Afrika.

A Bloomberg által idézett európai elemzések a megnövekedett fogyasztási kedvet tekintik a növekedés alapjának. Egy KKV felmérés szerint éppen a spanyol és a holland dolgozók érzik magukat leginkább produktívabbnak egy-egy válogatott győzelem után. Volt egy korábbi, szerintem megalapozottabb felmérés is, amit most nem tudok linkelni, ami a világgazdasági kereslet növekedését mérte az előző futball-világbajnokságok győztesei irányába. Egy ilyen nagy presztízsű és ismertségű győzelem után az adott nemzet termékét nagyobb valószínűséggel teszik a kosárba. Úgy gondolom, hogy akik nézték az előző hét meccseit, aligha tennének vissza egy uruguayi húskonzervet a polcra.

A legtöbb tanulmány persze a rendező országra gyakorolt hatást elemzi. Az IMF Dél-Afrika növekedési üteméhez 0,5 százalékot ír hozzá a vébérendezés hatása miatt. Korábban más tanulmányok is jelentős növekedési hozadékot írtak az olimpia- és vébérendező országokhoz, bár az is igaz, hogy a 2006-os német világbajnokság konjunkturális hatásait nem sikerült kimutatni.

Mindez persze nem igazolja azt, hogy érdemes bármit befektetni egy nemzeti válogatottba vagy egy világbajnokságba. Egy olimpia vagy egy világbajnokság megrendezése csak egy egészséges gazdaság számára elbírható teher - Görögország például egyáltalán nem élvezte az utolsó athéni olimpia áldásait. A csapatgyőzelem pedig aligha érhető el pusztán tudatos befektetői munkával.

Még néhány link. Egy szétesőben lévő nemzetállamnak meg különösen jól jön egy kis egység.

 

 

 

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr62145422

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Helyzetbe hozná a kormány a kkv-kat 2010.07.12. 09:37:01

Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára a Világgazdaságnak elmondta, programokkal támogatnák a magyar kis- és középvállalkozásokat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.07.12. 11:16:01

Posztjavaslat. Nemrég újranyitottak pár vasútvonalat. Sajnos botrányos menetrenddel. Mit tehet(ne) ilyen esetben egy Vasúti Hivatal? Mik az újranyitás tanulságai? Érdemes lenne egy picit elemezgetni ezen a téren és a szakmai civil szervezeteknek bemutatni az elemzést!
süti beállítások módosítása