Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Nem a párt határozza meg a gáz árát

2010.03.25. 16:07 | antal.daniel | 2 komment

Címkék: szabályozás energia ár közmű portfolioblogger

A regulátorok elvileg olyan a politikától független, bírói jellegű szereppel felruházott közhivatalnokok, akik a fogyasztók rövid távú érdeke, és a szükséges hosszú távú hálózati beruházások függvényében, a fogyasztói és az állami vagy magántulajdonosi érdeket figyelembe véve határozzák meg a közművi árakat. Az MSZP nem szereti őket: most éppen az energiaregulátort rúgná ki (harmadszor) mert felment a gáz (világpiaci) ára. Ugyan a közművi díjak tényleg igen magasak Magyarországon, de speciel a gáz árát nem a magyar, hanem az orosz politikusok határozzák meg.

Az MSZP indokolatlannak tartja a most bejelentett 10,1 százalékos gázemelést, kezdeményezi a döntés azonnali felfüggesztését és a Magyar Energia Hivatal elnöke, valamint az energetikai miniszter menesztését.

Az MSZP kormányzása alatt sem a pénzügyi, sem a hírközlési regulátor nem töltötte ki mandátumát, jómagam vasúti regulátor voltam és a hivatalomat is megszüntették, energiaregulátorból pedig hármat is fogyasztottak, miközben a vonatkozó törvényeket számtalanszor átírták (és megszegték). Eközben a világon szinte páratlan mértékben emelkedtek a közművi árak, a szolgáltatók költséginflációja a nemzetgazdaságot is egyre erősebb béklyók közé szorítja.

Úgy gondolom, hogy a következő kormány egyik első feladata lesz az ártörvény és a közműszabályozás felülvizsgálata. De először is minden politikusnak el kell magyarázni, hogy a gáz árát soha nem ők fogják meghatározni. Lehet jobb csöveket fektetni, jobban szigetelni a házakat, alaposabban kérdőre vonni a szolgáltatók által továbbhárított díjakat és ezek mind levihetik a számlákat. Csak pont a gáz árát kell megfizetni, mert azt annyiért lehet beszerezni, amennyiért eladják (főleg az oroszok).

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr931868028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nt1955 2010.05.30. 07:02:27

Nem kérdéses, hogy a beszerzési ár meghatározza az eladási, itt: fogyasztói ár - szintjét.
Azt azonban át kellene gondolni, hogy meddig lehet a változó költségekre, ill. azok emelkedésére hivatkozással a fogyasztói árakat emelni?!
Régi közhely: Az árak világpiaciak, a béreknek is ideje lenne azokká válniuk!
Nyilván lenne egy óriási inflációs hatása is ennek, tehát nem ez az egyedüli üdvözítő megoldás! De vajon nem ébreszt kételyeket az emberben az, hogy az áramszolgáltatók bejelentik az áremelési igényüket, a ministerelnök( akkor még jelölt) bejelenti, hogy felülvizsgálják a a szolgáltatókkal kötött szerződéseket, s láss csodát: 4-6 %-kal csökkenni fog várhatóan az áram ára. ( Az erőműveink sem mind szénnel működnek már!...) Ha igaz az, hogy az egyetemes szolgáltatók 1/3 áron veszik az áramot, akkor a másik 2/3 nem ad elég profitot? A kérdésem komoly!

mig8 (törölt) 2010.05.30. 20:40:05

Sajnálom, hogy nem tudta kitölteni az idejét mint vasúti regulátor. Jó lenne tudni, hogy az új kormány komolyabban fogja venni a regulátorok szerepét.

Az viszont nagy kár, hogy szinte alig hallani ezekről a posztokról, noha azok szerepe, akik betöltik, óriási. Jó lenne arról is tudni, hogy hová vannak beillesztve a közigazgatás csöppet sem egyszerű rendszerében!
süti beállítások módosítása