Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Munka és együttműködés

2010.01.05. 17:31 | antal.daniel | 6 komment

Címkék: munka gazdaság 2010

Miközben megjelent ezévi első cikkem a komment.hu oldalán arról, hogy szerintem a gazdasági válság elleni személyes stratégiánk legfontosabb része a több és jobb munka, ezzel egyidőben a Corvinus Pénzügyi Tanszékcsoportjának éves rendes Sulyok-Pap Mártára emlékező ülésén Martin Hajdu György kiváló és emelkedett hangulatú előadást tartott gazdasági deficitjeink egyk alapvető forrásáról, a magyar emberek együttműködésre való korlátozott képességéről. Ezen változtatni pedig "egyszerű, de nem könnyű".

Úgy gondolom, hogy Magyarország azért süllyedt különösen mélyre a 2008-2009. évi világgazdasági válságban, mert a legtöbb országnál sebezhetőbb volt. Ezt a sebezhetőségünket pedig csak a gazdasági élet fontos szereplőinek, a munkavállalóknak, a munkaadóknak, a magyar és külföldi tulajdonosoknak, és kisebb részben a politikai élet szereplőinek eredményes együttműködése győzheti le. A legtöbben pedig személyesen a munka világában tehetünk a válság és hatásai ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr161709972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gee 2010.01.05. 17:31:00

Bartos úrral szemben én nem ismerem az ipart, inkább csak állami működést (próbálom megérteni). Ezért szólt a krtikám elsősorban a kormányzati teljesítménynek. Mert speciel ott sokkal világosabban rá tudok mutatni, hogy mi hol lett elszúrva, ami egyenes úton vezett a sebezhetőséghez. Ugyanezeket a problémákat nem tudom ennyire jól definiálni a reálszférában, hiszen ezen problémák jarészt (mint írtam) akkor is megvoltak, amikor éppen a volt szocialista országok közül a leggyorsabban zárkóztunk épp fel.
És persze, a reálgazdasági növekedést csak nagyon közvetve tudja a kormány/vagy épp önkormányzat segíteni, de nekem úgy tűnik, hogy a magyar állam még ezeket az eszközöket sem használja jól...

Bartos Péter 2010.01.05. 17:31:00

Én aztán régi ipari csóka vagyok;
http://bthbs.com//index.php?option=com_content&task=view&id=93&Itemid=1&mosmsg=Az+elem+sikeresen+elmentve.

Na de félre a tréfával.Mondhatnánk azt, a kormány -bármely kormány- akár milyen gazdaságpolitikát csinálhat, ha a munkavállalók nem változnak, nem lesz itt semmi.

Meg kell hallgatni, mit mondanak a magyar mukaerőről a magyar vezetőink. Képzett, szorgalmas. stb.
Vannak képzett és szorgalmas dolgozók, de ez nem gyakori, és semmiképp nem általános (köszönjük a despotikus oktatási rendszerünknek) viszont ebben leginkább a magyar vezetők a hibásak, mert nincs személyes példa, nincs ösztönző rendszer, csak kényszerítő.

Jónevű csomagoló anyag gyártó osztrák cég (Tatabánya). Amikor jön az osztrák ellenőrizni, minden németúl, és angolul tudó (elég ha csak sváb a neve az illetőnek) embert elküldenek szabira, vagy éjjeles műszakba osztanak be.
Másik igen híres gépipari(Tatabánya) cégnél nem veszik föl azokat, akik a legjobb 10 helyezettek a tesztvizsga megírásakor.
Magyar főnöknek droidok kellenek, nem gondolkodó önálló melósok.
Tehát ez is benne van a pakliban, nem csak a dolgozók igénytelensége.

Beszéjünk személyesen?Nincs akadálya, bár szépeket mondani nem tudok sem a gazdasági tapasztalatimról, sem a jövőnkről.
bartospeter@freemail.hu

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.01.05. 17:31:00

Wow, köszönöm a hozzászólást. Persze egyetértek azzal, hogy felelőtlen bérpolitikát folytatott a kormány, és ennek az egész gazaságban rossz hatása volt, csak összességében nem értek egyet azokkal, akik szerint a magyar gazdaságnak "gazdaságpolitikai" okai vannak. Nem látom azt be, hogy a kormány leváltásával jelentősen javulhatna a gazdaság helyzete. Nagyon érdekesnek tartom a linket. Nagyon érdekel a magyar ipar, szívesen beszélgetnék erről személyesen is.

Bartos Péter 2010.01.05. 17:31:00

Valahol Gee-nak is igaza lehet.Mondjuk azért, mert a kormány úgy emeli a közszolgák bérét, hogy nincs államigazgatási reform, úgy emeli a minimálbért, hogy nincs teljesítménynövekedés.

Alapvetően a cikkirónak van igaza.
A dolgók jelentős része lop, megbízhatatlan, tesz a cég sikerére, önképzést nem vagy alig végez, ha sérelem éri nem harcol igazáért, inkább elódalog.Nem avval fogallkozik, hogy neki mikor lesz magasab a bére, sokkal inkább azon duzzog, hgya másiknak miért annyi amennyi.

Ami talán a legfontosabb eszetlenül, fegyelemzetlenül, és szervezetlenül dolgoznak.ha azt mondod egy kollágnak figyelj oda a munkádra....nem érti miről beszélsz.
Nemrég köszöntünk el egy egyébként elég jól dolgozó kollégánktól, csak azért, mert 3 hónap alatt nem hozta a szakmunkás bizonyítványát.
Próbaidős volt.Az első hónapban majdnem 100 netto bérre 40 ezer jutalmat kapott, amiből 10 le lett vonva,késéért, napi 10-15 telefonos trécselésért.
Megkapják az alábbi hivatkozást, és sokan azt mondják ennek képtelenség megfelelni.Ha megkérdezed melyik résznek, nem mondanak konkrétumot.
http://bthbs.com/index.php?option=com_content&task=view&id=120&Itemid=1

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.01.05. 17:31:00

Nyilván ebben különbözik a véleményünk: én nem hiszem, hogy az állami gazdaságpolitika annyira fontos volna, tény, hogy nagyon káros tud lenni, de alapvetően az értékek termelésében a vállalkozások vesznek részt. A magyar gazdaság tejlesítményéért nem lehet a rossz gazdaságpolitikát okolni, mint ahogy a svájci frank alapú finanszrozás sem egy államilag kezdeményezett politika volt.

Gee 2010.01.05. 17:31:00

Dani, bár alapvetően sok mindennel egyetértek a (hivatkozott) cikkedben, de azzal nem, hogy a válságért nem elsősorban a rossz kormányzás a hibás. Ugyanis pont a rossz gazdaságpolitikának köszönhető, hogy az elmúlt 2001-2003-tól jelentősen lelassult a magyar reálkonvergencia, megnőtt az államadósság, sőt az emberek a forint helyett a svájci frank alapú külső finanszírozásra váltottak. Az általad emlegett problémák struktúrálisak, valóban gátjai a növekedésnek, de már akkor is fennálltak, amikor még Magyarország volt a leggyorsabban felzárkózó volt-szocialista állam...
süti beállítások módosítása