Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Előrejelzési piacok, választási tőzsdék

2008.08.11. 08:53 | antal.daniel | Szólj hozzá!

Címkék: játék

Még márciusban írtam egy bejegyzést a választási tőzsdékről, és arról, ha az emberek pénzzel, az intenzitást is figyelembe véve fejezhetik ki a véleményüket, gyakran a hagyományos, szavazást utánozó közvéleménykutatásnál is pontosan előrejelzéseket tehetünk.

Hírbróker logó
Az ilyen "előrejelző piacok" torzított mintával dolgoznak, különösen kényesek a nagy számok törvényére, bár a kisebb játékosszámotis kompenzálja valamennyire a preferenciák intenziátásnak felfedése. Mmindenki játékpénzzel veszi egy esemény részvényeit - nem kell egy ügyre feltenni az összes valós vagy játékpénz tétet, az "alulértékelt" hírre pedig többet, a "túlértékeltre" kevesebbet tesznek, így a valódi kérdések felé fókuszálódik a játék. (Itt a magyar játékleírás).

Bár nem tudom, hogy mennyien fogadtak a CNN demokrata előválasztási kérdésére, vélhetően igen nagyszámú játékosról van szó (minden játékos 5000 virutális dollárral léphet be a rendszerre, és rengeteg dologra fogadhat - erre az egy kérdésre néha napi több százezer virtuális dollárt tettek fel a játékosok). Ugyan a demokrata előválasztás júniusig tartott, Obama esélyeinek növekedése végig követhető volt a CNN-tőzsdén, és a játékosok már januárban a jelölt valóban bekövetkező győzelmére tették a legtöbb pénzt. Csak a számok érzékeltetésére: a jelenleg futó legnépszerűbb CNN-piacon, ahol arra lehet fogadni, hogy ki lesz Obama alelnök-jelöltje, már majdnem 91 ezer tranzakció köttetett.

Magyarországon az elmúlt tíz évben sok kísérlet volt hasonló rendszerek létrehozására, de egyelőre mindig hiányzott a kritikus tömeg. Ezért vagyok szkeptikus a hirbroker.hu próbálkozásával kapcsolatban is - véleményem szerint néhány ezer aktív játékos nélkül nem fog menni a dolog. De tényleg izgalmas játékról van szó, úgyhogy próbáljátok ki!

PS: a játékról a szervezőknek a régi bejegyzésemhez fűzött kommentárjából szereztem tudomást.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr61709690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása