Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Kacsák a globális kádban

2007.08.11. 12:03 | antal.daniel | Szólj hozzá!

Címkék: kutatás játék világ környezetvédelem

Curtiss C. Ebbesmeyer óceánkutató 1992. január 10. óta követ 28800 darab fürdőkádba való kacsát, teknőst, békát és hódot. A játékállatok egy balesetben kerültek a Csendes-óceánba a vasárnap-hétfő vonalon. A játékokat azóta is a Föld legkülönbözőbb pontjain, Angliában, Új-Zélandon, Brazíliában, Németországban veti partra a tenger (ha valaki talál egyet, írjon e-mailt Ebbesmeyernek)! A kacsák, teknősök, békák még csak nem is fakulnak, csak néha törnek, a hódok piros színe azonban eltűnt tizenöt év alatt.


Az érdekes nemzetközi játék valójában két nagyon fontos kutatási célt szolgál. Egyrészt a műanyagállatok mozgása a nagy számok és a hosszú miatt fontos empírikus adatokat szolgáltat Ebbesmeyer OSCURS (Ocean Surface CURrent Simulator) óceán-áramlat szimuláló programjába. Másrészt a kísérlet a műanyagszemetek lebomlásának - fizikai és kémiai eróziójának - is fontos kísérletévé vált. A kutató cikkét nem rég közölte a Wall Street Journal. A kutatás teljesen önkéntes, magánadományokból és a tengerpart hordalékát kutató emberek által szolgáltatott adatokból működik.

Bár a legnagyobb mintás és kétségkívül legérdekesebb kísérlet a fürdőszoba-kacsás, Ebbesmeyer ezen kívül egy hasonlóképpen elveszett 33000 darabos Nike cipőrakományt is követ. A cipők darabja 100 dollár, és mivel teljesen műanyagból készültek, a megtalálok (ha van szerencséjük egy párt kifogni valamelyik parton) hordhatják is azokat. Érdeklik még a palackba zárt üzenetek is, és a különféle tájakról elindult hordalékfák.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr511709420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása