Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Megszületett a Berlini Nyilatkozat

2007.03.25. 10:54 | antal.daniel | 2 komment

Címkék: föderalista

Megszületett az Európai Alkotmányt újraéleszteni hivatott Berlini Nyilatkozat az Unió és elődei alapításának 50. évfordulóján. A rövid szöveg itt olvasható angolul. A számomra legfontosabbnak tűnő részeket gyorsan lefordítottam.

Az emelkedett bevezető szöveg:
Európa évszázadokon át csupán idea volt, a szabadság és megértés reménye. Ez a remény valósággá vált. Az európai egység lehetővé tette számunkra, hogy békében és prosperitásban éljünk. Az egység közösséget teremtett és áthidalta az ellentéteket. Európa egyesítését, a demokrácia és a jogállam megerősítését minden tagja segítette. Köszönet illeti Közép- és Kelet-Európa népeit azért a szabadságszeretetért, ami legyőzte a köztünk lévő természetellenes megosztottságot. Az európai egység bizonyítja, hogy tanultunk a véres konfliktusokból és a fájdalmas történelmünkből. Ma úgy élünk együtt, ami korábban soha nem volt lehetséges. Mi, az Európai Unió polgárai osztozunk a jószerencsében.

A második részben szerepelnek a hosszú távú célok:
Európa gazdaagsága lakóinak tudásában és képességében rejlik. Ez a kulcsa a növekedésnek, a foglalkoztatottságnak és a társadalom összetartásának. Együtt fogjuk felvenni a harcot a terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel szemben. Ellenségeikkel szemben megvédjük szabadságunkat és polgári jogainkat. A rasszizmus és az idegengyűlölet itt nem kaphat még egy esélyt. Azért fogunk fellépni, hogy a világ konfliktusait békésen oldják meg és azért, hogy ne eshessen senki a háború, terrorizmus vagy erőszak áldozatául. Az energiapolitikában és a klíma védelmében együtt akarunk továbblépni és hozzá akarunk járulni a világot fenyegető klímaváltozás leküzdéséhez.

A végén pedig a rövid távú cél:
Folytatnunk kell Európa politikai arculatának megújítását, ezért 50 esztendővel a Római Szerződések aláírását követően ma egyetértésben tűzzük célul, hogy az Európai Unió közös alapjait a 2009-es európai parlamenti választások előtt megújítjuk.

Közben felkerült a német elnökség honlapjára a hivatalos szöveg minden tagállam nyelvén, így magyarul is (pdf letöltés itt).

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr341709317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2007.03.25. 10:54:00

Angela Merkel Az Euróai Tanács elnökeként, Hans-Gert Pöttering az Európai Parlamment elnökeként és José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnökeként írták alá a szöveget.

Lodovik 2007.03.25. 10:54:00

Arról esetleg nem tudnál valami infóval szolgálni, hogy ezt Brüsszelben mennyire veszik komolyan? Pl. azt nem írja a cikk, hogy kik irták alá. Ilyen szempontból nagyon nem mindegy, hogy a Bizottság, vagy a Tanács tagjai-e az aláírók. Utóbbi esetben, még esélyt is látok rá, hogy legyen belőle valami.
süti beállítások módosítása