Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Tiltsuk be a villanykörtét!

2007.08.29. 21:57 | antal.daniel | Szólj hozzá!

Környezetvédő körökben némi botrányt kavart, hogy az Európai Unió meghosszabbítja azt az "átmeneti" ipari piacvédelmi intézkedését, aminek keretében a kínai energiatakarékos fénycsöveket védővámmal tartja távol az egységes piacról. Az olcsó kínai takarékos égők ára egyes esetekben 66 százalékos védővámmal van megemelve. Az ügy azért botrányos, mert több fejlett ország példáját követve az EU is fontolgatja a hagyományos villanykörték betiltását, az európai gyártók pedig nem képesek a teljes európai piacot kiszolgálni, még magas áron sem. A villanykörtével az a baj, hogy főleg hőt, és nem fényt termel. Ma az EU országai a teljes energiafogyasztásuk 5-10 százalékát világításra fordítják, aminek a hagyományos körtékkel 90 százaléka veszendőbe megy.

Egy százas villanykörte kompakt fénycsöves körtére cserélésével évente 68 kilogrammal lehet csökkenteni a klímaváltozásért felelős szén-dioxid kibocsátását, és nem mellesleg 2400-3100 forintot meg lehet spórolni (napi négy órás használat mellett, attól függően, hogy milyen időszakban és milyen kiskereskedelmi tarifával vesszük az áramot). A teljes konverzió kb. 5 százalékkal csökkenthetné Európa energia-igényét, szén-dioxid kibocsátását, és valamelyest enyhítene az energia-függőségen is.

A konverzió tehát környezetvédelmi, nemzetgazdasági és egyéni gazdasági érdek is. Egyes országok, így például Ausztrália úgy segítik elő ezt a folyamatot, hogy betiltják a villanykörte forgalmazását.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr581709443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása