Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Korrupciós indexek

2006.11.23. 19:32 | Antal Dániel | Szólj hozzá!

Magyarország a Transparency International egyik korrupciós listáján a 41. helyet foglalja el 2006-ban. Ezzel Jordánia és Mauritius közé kerültünk, megelőzzük Csehországot és Szlovákiát.

Az Economist 2006. november 11-i száma a korrupció mérésének különféle módszereit ismerteti (Strains of sleaze). A TI rangsora alapvetően szakértői becsléseken alapul, de több empirikus módszerrel nagyon konzisztens eredményeket ad. A TI indexek meglepően jó együttállást mutatnak a Világbank olyan indexeivel, amelyek egyszerű módon mérik az állami bürokrácia útvesztőit: hány nap alatt lehet elintézni vámügyeket, hány oldalas az adótörvény, vagy hány napig tart bejegyezni egy céget. Úgy tűnik, minél több aláírás kell valahol, annál nagyobb a veszély.

Az index összemos egészen eltérő korrupciós jellemzőket: vannak, ahol tiszta a közigazgatás és korruptak a politikusok, vannak, ahol tiszta politikusok probálnak egy korrupt adminisztrációt megfékezni, máshol az igazságszolgáltatás fertőzött. Az okok és okozatok láncolata sokféle lehet, a kölcsönhatások gyakran oda-vissza hatnak. Egy korábbi Economist cikk idézett egy szórakoztató statisztikai elemzést, amely meglepő erős kapcsolatot mutatott ki az országok TI indexe, és az ország new yorki ENSZ diplomatái által (az immunitás okán) be nem fizetett parkolási csekkeinek száma között.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr6018608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása