Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Putyin hatalmas gázalkut ajánl Brüsszelnek

2011.02.23. 22:08 | antal.daniel | 3 komment

Címkék: eu oroszország energia portfolioblogger

Nem mindennapi tárgyalás helyszíne lesz csütörtökön Brüsszel. Putyin miniszterelnök és a fél kormánya Barroso bizottsági elnökkel és a biztosokkal tárgyal. Putyin 2050-ig tartó gázalkut szeretne kötni, és azzal fenyeget, hogy a tárgyalások kellemetlenek is lehetnek. Oroszország az idén hatályba lépő európai gázpiaci jogszabályokat szeretné visszavonatni az Unióval.

Az oroszok napok óta üzengetnek az EU-nak, amelyben a hosszú távú gázszerződések felülvizsgálatával, gázkartellel és a litvánokra mért gázáremeléssel fenyegetőzik. Azt szoktuk mondani, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap,de egyáltalán nem igaz, hogy az oroszok alkupozíciója nagyon rossz: az EU és Oroszország jelenleg szinte tökéletesen egymásrautaltak gázügyben. Európa nem tud mással fűteni, és nem tudja mással mozgatni a gyárait, Oroszország viszont nem tud másból közintézményeket fenntartani és nyugdíjakat fizetni. Alighanem mindkét oldalnak engednie kell - de hol?

Vállalati, gazdasági szinten sem kisebbek a tétek. Úgy néz ki, hogy a Déli gázkorridor mentén tervezett hat vezetéktervből egy-kettő végleg ki fog hullani, és nem lehetetlen, hogy az Economistnak lesz igaza, amely a Nabuccora bukására fogadott ősszel. Magyarország egyelőre három vasat tart a tűzbe, de ennyi vezeték nem fog eljutni az ország területére.

Az EU kompromisszumra játszik az ITGI-vel való összevonás révén, a rivális TAP-ban érdekelt BP pedig azzal riogat, hogy a Nabucco tényleges költsége 14 milliárd euró lesz (ebből mintegy 17 százalék jut ránk).

A térkép és az egymásrautaltság alapján mindkét félnek engednie kell valahol. Bár nem hiszem, hogy holnap bármiféle egyezséggel fog Barroso és Putyin kiállni a kamerák elé, holnap estére biztosan tisztábban fogunk látni.

Mindenesetre akinek kedve van, tippeljen, hogy melyik szaggatott vonalat sikerül összekötni, és melyiket kell végleg leradírozni a térképről!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr92686270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2011.02.24. 07:10:16

kétségkívül az évtized témája. és már az előzőé is ez volt. minél hamarabb minél több szélkereket (örökre), és atomerőművet (még 50 évre).

kocsmaros60 2011.02.24. 21:44:07

@is: A VIZIERŐMŰ kérdést újra kellene gondolni!!!!!!!!!!!

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2011.02.24. 23:11:12

Kétségkívül az atom + gáz + szél kombináció a következő generáció energiamixe, ezért is olyan fontos ez a kérdés nekünk, magyaroknak.
süti beállítások módosítása