Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Írország és Magyarország: a nyugdíj-ügy

2010.11.29. 21:40 | antal.daniel | Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság eu nyugdíj írország porfolioblogger

Idén fontos tabuk dőltek meg az európai nyugdíjrendszerben: a német adófizetők először segítették ki technikailag a görög nyugdíjkasszát, a magyar és a bolgár kormány pedig elkezdte költeni a fogyó népesség előtakarékossági alapjait. Az ír kormány meg bankokat ment a nyugdíj-előtakarékossági alapból.

Tulajdonképpen logikus volt, hogy a világgazdasági válság, vagyis a világgazdasági régi vezető hatalmainak a válsága kihozza azok strukturális gyengeségeit. Európa esetében a legnagyobb gyengeség az elöregedés, és lett is élénk nyugdíjvita. A komment.hu-n a múlt héten azt valószínűsítettem, hogy Magyarország és Bulgária fogja kimozdítani a holtpontról, de a hétvégén besegítettek az írek is:

A magyar és bolgár lépés mégis különös helyzetet hoz létre azzal, hogy csökkenti a reformerek táborát, de élesebbé teszi az Unión belüli ellentéteket. A két ország lépése újabb érveket adhat azoknak a kezébe, akik már eddig is úgy gondolták, hogy az állami nyugdíjigérvényeket az államkötvényekhez hasonlóan adósságként kéne nyilvántartani. [...]Ha ennek hatására úgy fogják szigorítani a maastrichti kritériumokat, hogy azokba az állami nyugdíjrendszerek hiányát is be kell majd számítani, akkor a magyarok és a bolgárok duplán rosszul járhatnak, hiszen az előtakarékossági alapjukat elveszítik, viszont a népességük fogyásával arányosan egyre szigorúbb hiánycélokat kell majd teljesítsenek.[...] Az EU leendő nyugdíjpolitikáját megalapozó Zöld Könyv javaslatai éppenséggel ennek a technikai lehetőségeit is előkészítik akkor, amikor az állami és magánnyugdíjrendszerek statisztikai nyilvántartási rendszerét összevethetővé teszik egymással és az államháztartási statisztikákkal. Ha Magyarország és Bulgária (illetve esetleges követőik) egyfajta ellenreakciót váltanak ki az eurózónában [...] akkor éppen egy a kormányaink szándékaival ellentétes irányú európai nyugdíjreform hivatkozási alapjává válhatunk.

Nem sokkal előtte arra kértek, hogy az EU ír mentőcsomagját kommentáljam, amiről az jutott eszembe, hogy Írország mennyi ideig volt úgy a mintaképünk, hogy nem is tudtuk, miben minta. Az írek igencsak másfajta válságban vannak, mint mi, de máshogy is állnak hozzá. Az érveim talán nem voltak elég erősek, de ma újabb adalékként merült fel, hogy jobb híján ők is hozzányúlnak a nyugdíj-előtakarékossági alapjaikhoz, de azokat "csak" a bajba jutott ír bankokba irányítják át. Az ír kormány állítja, hogyha sikeres lesz a válságkezelés, a vagyon visszakerü a nyugdíjalapba.

Miközben az ír vita arról folyik, hogy a bankok vagy a nyugdíjalapok a fontosabbak-e,  mi heves vitába kezdtünk az EU gazdasági és pénzügyi főigazgatóságával. Ahogy a portfolio.hu helyesen észrevette, ez még elég kellemetlenné válhat a nyugdíjmegtakarítások felhasználásáról kialakulóban lévő vitában.

Pár hónapja még teljesnek látszott a közöny az európai nyugdíj-vitában, de ahogy közeledett a 2011. évi költségvetések elfogadásának az időpontja, egyre kényesebb témává vált az állami nyugdíjrendszerek deficitjének számítási módja és egyre értékesebb célpont lett a nyugdíj-előtakarékossági alapok pénze. A december közepi EU-csúcsra egész szép vita fog kialakulni a nyugdíjreformról európai szinten.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr122482315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása