Euractiv.hu

Nincs megjeleníthető elem

visegrad-investments.com

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Antal Dániel blogja

Antal Dániel

Promote Your Page Too Hosszú ideje vezetek blogokat, és ide hoztam át azokat a bejegyzéseimet, amelyek szélesebb közönségnek szólnak, illetve nem avultak el (mint például a kiállítás-meghívók és felhívások).

Euractiv Gyors





Friss kommentek

Magyarország!

GA

Mennyi energiát használ Közép-Európa?

2010.03.12. 13:02 | antal.daniel | 2 komment

Címkék: google statisztika energia v4 portfolioblogger egypillanat

Az egy főre jutó teljes energiakínálat egy olyan OECD adat, amelyet gyakran használunk egy ország energiafelhasználásának a jellemzésére. A számok minden energiafajtát tartalmaznak, amelyek toe (tonna olaj ekvivalens) értékben vannak kifejezve.

Ez a szám persze csak első áttekintésként érdekes, nem veszi figyelembe például egy adott nemzetgazdaság mértékét. Például Németország egy főre vetítve valamivel több energiát fogyaszt mint Magyarország, de sokkal több és értékesebb terméket hoz belőle létre. Valójában egy euró előállításához Németország fele annyi energiát használ,ahogy azt már korábban láttuk. Az sem látszik ezen az ábrán, hogy milyen nagy Magyarország energiafüggősége.

A bejegyzés trackback címe:

https://antaldaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr831834057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csavarhúzós 2010.03.12. 17:22:31

>Például Németország egy főre vetítve valamivel több energiát fogyaszt mint Magyarország, de sokkal több és értékesebb terméket hoz belőle létre.
-És ez miért érdekes? Nyilván egy németországi fodrász ugyanannyi hajszárítóáram-fogyasztással értékesebb frizurát csinál, mert drágább óradíjban dolgozik. Várárlóerő-paritáson talán lenne értelme összehasonlítani, de a puszta sopánkodáson kívül abból se sok hasznos következtetlést lehet levonni.
Azt sugallja, hogy ha Németország X kWh-ból állít elő egy €-t, akkor arra mi is képesek lehetünk, pedig ez nem így van. Az összehasonlíthatósághoz a vásárlóerő-paritáson kívül még az is kellene, hogy az export-import előállításának energiaigényével korrigáljuk a mutatót. Ha a német fodrász használja el a hajszárítót, akkor a gyártásának energiaigényét is a német gazdaság energiaszámlájához írjuk. Persze gyakorlatilag a mangánbányászat és a kőolajfúrás energiaigényéig elvezető kérdés ez, tehát lehetetlen pontosan megmondani mennyi energia fogyott, míg a nullából előállt a hajszárító.

Konkrétabb dolgokon már érdemesebb elgondolkodni, hogy mondjuk miért főleg földgázzal szárítjuk a gabonát, míg nyugaton a biomassza-égetés hőjével (legalábbis jelentősebben, mint nálunk).

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.03.12. 20:03:57

Egyáltalán nem gondolnám, hogy ne lehetne az energia-intenzitásokból követekeztetést levonni, ez azzal volna egyenlő érvelés, mintha azt mondanánk, hogy a relatív munkaerőköltségeknek ne volna versenyképességi és gazdaságpolitikai jelentősége. De van - az energiaköltség a háztartások, a válllalatok és a nemzetgazdaásgok egyik legfontosabb költségtényezője.

A mai árakon nyiván jobban megéri földgázzal szárítani a gabonát mint biomasszával, de hosszú távon biztos, hogy nem ez a helyes befektetés.
süti beállítások módosítása